Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών

Η 4η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών» το 1983, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αφορμή υπήρξε η επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους κατά μεγάλου αριθμού παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής.
Η ημέρα αυτή θα πρέπει να μας θυμίζει ότι σ' όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά, που υποφέρουν από διαφορετικών ειδών κακομεταχείριση -φυσική, ψυχική και συναισθηματική.

Οι στατιστικές τρομάζουν: 2 εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν σε πολεμικές αναμετρήσεις κατά την τελευταία εικοσαετία, ενώ 20 εκατομμύρια έζησαν σε στρατόπεδα περίθαλψης προσφύγων. 80 χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική.
Αλλά και στην Ελλάδα είναι σύνηθες το φαινόμενο, αφού κάθε χρόνο κακοποιούνται ή παραμελούνται από το οικογενειακό ή κοντινό τους περιβάλλον 5.000 έως 10.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Τα παιδιά αποτελούν τα θύματα, ακόμη και αν χαρακτηρίζονται ως δράστες, αφού είναι η «αντανάκλαση» της οικογένειας, του εκπαιδευτικού συστήματος, του κοινωνικού περιγύρου και των όποιων χαρακτηριστικών τους, και χρειάζονται την υποστήριξη όλων με γνώση, ευαισθησία αλλά και παρεμβατικές πολιτικές.
Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Μικρό ή μεγάλο. Ας κάνουμε κάτι...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: