Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η γιορτή σποράς παραδοσιακών ποικιλιών στα Τρίκαλα Ημαθίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, παρουσία μαθητών, γονέων και αρκετών συμπολιτών μας, η γιορτή σποράς παραδοσιακών ποικιλιών που διοργάνωσαν, με πρωτοβουλία της συγχωριανής μας Σοφίας Τσενεκίδου, το Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων και ο Σύλλογος Αιμοδοσίας, σε συνεργασία με την ''Τοπική ομάδα Πελίτι Κοζάνης'' το απόγευμα της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου 2013.

Τη γιορτή άνοιξε η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων κ. Μαρία Κιρκιλιανίδου, η οποία αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, μίλησε για την σπουδαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων, που σκοπό έχουν να αφυπνίσουν τα παιδιά μας και την τοπική κοινωνία σε θέματα που αφορούν την τροφή
μας και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο περιβάλλον και τις επόμενες γενιές.
Ακολούθησε χαιρετισμός από την Σοφία Τσενεκίδου η οποία αναφέρθηκε στη γνωριμία της με το Πελίτι και στους λόγους που την οδήγησαν να πάρει την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης στο χωριό της.

Στη συνέχεια ο Νίκος, ο Γρηγόρης και η Χριστίνα της Τοπικής ομάδας Πελίτι Κοζάνης, στην ομιλία τους αναφέρθηκαν στις δραστηριότητες του Πελίτι και στην σημαντικότητα διατήρησης παραδοσιακών σπόρων στην εποχή μας, απαντώντας και σε κάποιες ερωτήσεις του κοινού. 

Και μετά απ' όλα αυτά, άρχισε η διαδικασία προετοιμασίας των σπορείων. Το σχολείο είχε διαθέσιμο χώμα και κεσεδάκια για την σπορά. Η ''Τοπική ομάδα Πελίτι Κοζάνης'' είχε φέρει μαζί της σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες φυτών και λαχανικών: · Ντομάτες · Μελιτζάνες · Πιπεριές · Πεπόνια · Καρπούζια · Καλαμπόκια · Ηλιόσπορους · Κολοκυθάκια · Φασολάκια · κ.λ.π. 

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και μέσα σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού ξεκίνησαν την σπορά των φυτών, με την βοήθεια των υπευθύνων του Πελίτι. Τα σπορεία ετοιμάστηκαν, καταγράφηκαν και θα φιλοξενηθούν από τους μαθητές στις αίθουσες του σχολείου μπροστά από τα παράθυρα. Οι μαθητές θα φροντίσουν τα φυτά μέχρι να είναι έτοιμα για μεταφύτευση σε κήπους. 


Στη συνέχεια μοιράστηκαν δωρεάν σπόροι στους παρευρισκόμενους και η όμορφη και τόσο χρήσιμη εκδήλωση έκλεισε με ''μπουφέ'' που είχαν ετοιμάσει οι κυρίες των Συλλόγων Αιμοδοσίας, ''Ανατολικής Ρωμυλίας'' και Αθλητικής Ακαδημίας. 

Στο τέλος, αφού εξέφρασαν όλοι την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της εκδήλωσης, ανανέωσαν το ραντεβού τους για μια άλλη γιορτή, που θα οργανώσει πάλι το σχολείο, όταν τα φυτά θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση, 

Συμπερασματικά ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση και αξίζουν συγχαρητήρια στους εμπνευστές και στους διοργανωτές. Μακάρι να γίνονται πιο συχνά τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Είναι βέβαιο ότι τα παιδιά και η τοπική κοινωνία έχουν να πάρουν πολλά.

 Φωτογραφίες από τη γιορτή

 





 






Περισσότερες φωτογραφίες στο
Facebook Νίκος Σαλτουρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: