Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Στα γήπεδα της Ημαθίας

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη οι εξ αναβολής αγώνες της Α1 ερασιτεχνικής. 
Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
Πλάτανος – Επισκοπή 2-4
Ολυμπιακός Ν. – Καβάσιλα 4-1
Μέση – Νεόκαστρο 1-1
Μελίκη – Χαρίεσσα 2-1

Μυστικά οικογενειακής ευτυχίας

Πώς μπορούν οι γονείς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης οικογένειας όποια μορφή κι αν έχει
Για πολλούς ανθρώπους η έννοια της ευτυχίας είναι συνυφασμένη με τον θεσμό της οικογένειας και κυρίως με τα παιδιά. Γιατί όμως, δεν είναι όλες οι οικογένειες ευτυχισμένες; Ιδιαίτερα σήμερα που η κοινωνία και οι παραδοσιακοί θεσμοί μεταβάλλονται με γοργούς ρυθμούς, που μπορούμε να αναζητήσουμε την οικογενειακή ευτυχία; 

Η κυρία Ερη Μπασιούκα, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Σχολών Γονέων, προτείνει απλούς τρόπους ώστε οι σύγχρονες οικογένειες να κατακτήσουν την ευτυχία. Εξάλλου η οικογένεια όποια μορφή κι αν έχει, με έναν ή δύο γονείς, με δύο «ξεχωριστά» σπίτια, με παππούδες ή φροντιστές, δεν παύει να είναι οικογένεια.

Το κλειδί της ευτυχίας είναι η επικοινωνία, αλλά όχι με τον τρόπο που συνηθίζουμε να επικοινωνούμε σήμερα, πνιγμένοι στις υποχρεώσεις και τα προβλήματα. Δεν έστρωσες το κρεβάτι σου. Δεν έκανες τα μαθήματά σου. Μην με ενοχλείς. Μην κάνεις φασαρία όταν βλέπω τηλεόραση. Αυτή η αρνητική επικοινωνία, όπως λέει η κυρία Μπασιούκα, μεταδίδει εκνευρισμό, καταστρέφει τις σχέσεις και αποτελεί αρνητικό πρότυπο για τα παιδιά.

Ζητώντας μισή ώρα για να χαλαρώσουμε με ένα μπάνιο ή να διαβάσουμε ένα βιβλίο στο δωμάτιό μας, θα καταφέρουμε να ανακτήσουμε την ηρεμία που χρειάζεται η οικογένειά μας και να γλιτώσουμε από καυγάδες, φωνές και παρεξηγήσεις. Όλοι μπορούμε να βρούμε απλούς τρόπους για να αποφορτιζόμαστε, αρκεί να βάλουμε στο μυαλό μας ότι δεν πρέπει να ξεσπάμε στους ανθρώπους που μας αγαπούν.

Ζούμε την καθημερινότητα όλοι μαζί, δεν είμαστε οικογένεια του Σαββατοκύριακου
Η έλλειψη χρόνου δεν είναι δικαιολογία για να μην ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Σίγουρα ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύ περιορισμένος, αλλά η κάθε μέρα είναι σημαντική. Δεν είμαστε οικογένεια μόνο το Σαββατοκύριακο ή στις διακοπές.

Ακόμα κι αν έχουμε στην διάθεσή της μόνο μισή ώρα καθημερινά, μπορούμε να την αφιερώσουμε σε κάτι εποικοδομητικό. Η ώρα αυτή μπορεί να γίνει «η ώρα μας». Καθόμαστε χαλαρά στο σαλόνι λέγοντας ο καθένας τα νέα του, από τον μικρότερο ως τον μεγαλύτερο. Τι ωραίο κάναμε ή μάθαμε σήμερα, τι μας έκανε εντύπωση ή με τι γελάσαμε, ακόμα και τι μας στεναχώρησε ή τι κάναμε λάθος.

Επίσης, ένα φιλί πριν κλείσουμε την πόρτα πίσω μας το πρωί ή ένα κομπλιμέντο και μια αγκαλιά είναι απλές καθημερινές κινήσεις, τις οποίες αμελούμε ή δεν θεωρούμε σοβαρές. Θυμίζουν όμως, στους ανθρώπους μας πόσο τους νοιαζόμαστε και τους αγαπάμε.

Για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας, μπορούμε από την ηλικία των τριών ετών να τους αναθέσουμε κάποιες ευθύνες μέσα στο σπίτι. Για παράδειγμα, να στρώνουν το κρεβάτι τους. Αλλά προσοχή! Δεν πρέπει να περιμένουμε να το κάνουν τέλεια ή όπως εμείς, αρκεί να το κάνουν. Δεν χρειάζεται να τα φορτώνουμε με υπερβολικές απαιτήσεις, γιατί θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οταν καταφέρνουμε να ξεκλέψουμε ένα απόγευμα, είναι καλύτερο να το περνάμε κοντά στην φύση, καταπολεμώντας την θλίψη που δημιουργεί η αστική ζωή. Αφήνουμε το σπίτι και πηγαίνουμε με το ποδήλατο σε ένα πάρκο, για περίπατο και πικ νικ στο βουνό, για μπάνιο στις κοντινές ακτές ή για παιχνίδι στην κοντινή πλατεία. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις διακοπές ή να ξοδέψουμε πολλά χρήματα για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να έρθουμε πιο κοντά.

Ό, τι νιώθουν οι γονείς, νιώθουν και τα παιδιά
Όλοι ξέρουμε ότι οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά, όπως πρότυπο αποτελεί και η σχέση του ζευγαριού για τις κοινωνικές σχέσεις των παιδιών τους. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ο καθένας τον εαυτό του, αλλά και να αναζωογονούν την προσωπική τους σχέση.

Μια πρόταση μπορεί να είναι μια φορά την εβδομάδα, ο καθένας να αφιερώνει χρόνο στον εαυτό του, όπως έναν καφέ με φίλους μετά την δουλειά ή μια αθλητική δραστηριότητα κι ένα βράδυ να το αφιερώνουν ο ένας στον άλλο. Είτε πάνε κάπου για φαγητό, είτε σινεμά, ακόμα κι αν κάνουν έναν απλό περίπατο, αποτελεί τονωτική ένεση για την σχέση.

Μια ακραία περίπτωση είναι αυτή των διαζευγμένων γονιών, όπου έχει παρατηρηθεί, όπως τονίζει η κυρία Μπασιούκα, ότι τα παιδιά τείνουν να υιοθετούν συμπεριφορές και χαρακτηριστικά του γονέα που είναι πιο καλά με τον εαυτό του. Είναι η φυσική τάση του ανθρώπου να αναζητά την ευτυχία. Εάν μια μητέρα είναι βυθισμένη στην κατάθλιψη και την απογοήτευση, ακόμα κι αν περνάει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά, θα γίνει αρνητικό πρότυπο.

Στις περιπτώσεις διαζυγίου, η πολιτισμένη σχέση μεταξύ των γονιών εκπέμπει στα παιδιά το μήνυμα ότι παραμένουν μια αγαπημένη οικογένεια. Οι κοινές δραστηριότητες τονώνουν τους οικογενειακούς δεσμούς και αποδεικνύουν ότι το διαζύγιο, δεν αποτελεί πρόβλημα για το οποίο τα παιδιά αισθάνονται συχνά ενοχές και ντροπή.

Οικογένεια αντιμέτωπη με την ανεργία
Όταν ο μπαμπάς μένει χωρίς δουλειά οι ισορροπίες στην οικογένεια διαταράσσονται και τα παιδιά γεμίζουν απορίες. Γιατί ο μπαμπάς μένει στο σπίτι; Γιατί είναι στεναχωρημένος και νευρικός; Γιατί δεν έχουμε χρήματα για παιχνίδια; Αυτά τα ερωτήματα είναι λογικά κι είναι απαραίτητο να απαντηθούν.

Η ανεργία είναι πλέον κομμάτι της ζωής μας. Μιλάμε για αυτήν ανοιχτά, λέγοντας στα παιδιά ότι πολλοί άνθρωποι είναι άνεργοι στις μέρες μας και εξηγούμε όσες παραμέτρους μπορούν να καταλάβουν ανάλογα με την ηλικία τους.
Επίσης, θα πρέπει να είμαστε οι ίδιοι ανοιχτοί σε διαφορετικές δομές, που ξεπερνούν τα συνηθισμένα.

Οσο προκατειλημμένοι είμαστε εμείς απέναντι στις κοινωνικές αλλαγές, τόσες ανασφάλειες θα έχουν και τα παιδιά μας. Σήμερα μπορεί να δουλεύει η μαμά και ο μπαμπάς να μένει σπίτι φροντίζοντας τα παιδιά, γεγονός που δεν οφείλεται στο δεν είναι αρκετά ικανός ή επαρκής. Αυτό τα παιδιά θα πρέπει να το αισθάνονται, για να μην διαταραχθεί το πρότυπο του πατέρα που έχουν στο μυαλό τους.

Αποκριάτικη γιορτή στο Νηπιαγωγείο Τρικάλων

Μας το έστειλαν το Σάββατο τα παιδιά και η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Τρικάλων κ. Αγγελική Ταρασιάδου και το δημοσιεύουμε με κάποια καθυστέρηση

<<Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στο νηπιαγωγείο μας, στα πλαίσια της αποκριάτικης γιορτούλας μας αναβιώσαμε διάφορα αποκριάτικα έθιμα. Καλέσαμε τον παππού Γιώργο Προβατίδη και παίξαμε τη Χάσκα, τον Αλευρομούρη και τέλος χορέψαμε το Γαϊτανάκι.

Το έθιμο της «Χάσκας» το επιβάλει η σαρακοστιανή επιταγή που λέει: «με αυγό κλείνει το στόμα το βράδυ της Αποκριάς και με αβγό ανοίγει πάλι το βράδυ της Ανάστασης» υπενθυμίζοντας τη νηστεία που πρέπει να τηρηθεί στο μεσοδιάστημα αυτό.

Σύμφωνα με την παράδοση, την τελευταία μέρα της αποκριάς, ο γηραιότερος της φαμίλιας παίρνει ένα ξύλινο μακρύ κοντάρι στο οποίο στη μία άκρη κρατάει και στην άλλη δένει μία κλωστή στην άλλη άκρη της οποίας δένει ένα βρασμένο και ξεφλουδισμένο αυγό!

Ολόκληρη η φαμίλια κάθετε οκλαδόν σε κύκλο γύρω από τον παππού ο οποίος γυρνάει γύρω από τον εαυτό του, κουνώντας σαν εκκρεμές το αυγό μπροστά στα στόματα των μελών της οικογένειας. Με αυτό τον τρόπο ο καθένας απ’ αυτούς προσπαθεί να πιάσει το αβγό με τα δόντια. Όποιος το καταφέρει, λένε ότι είναι τυχερός!

Ο Αλευρομούρης είναι ένα αστείο έθιμο στο οποίο ΄΄αλευρωνόμαστε΄΄. Βουτάμε το πρόσωπο μας στο αλεύρι και προσπαθούμε μόνο με το στόμα να πιάσουμε τον αποκριάτικο χαλβά ή την καραμέλα που είναι κρυμμένη στο αλεύρι.


Από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της αποκριάς. Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο!

Τα παιδιά διασκέδασαν και γέλασαν πολύ!>>
Ταρασιάδου Αγγελική










Τεστ - παπ και λήψη αυτοεξέτασης μαστού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Την Πέμπτη 15 Μαρτίου 20112 οι Μαίες του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας θα βρίσκονται στο Περιφερειακό Ιατρείο Τρικάλων για ΔΩΡΕΑΝ λήψη τεστ - παπ και λήψη αυτοεξέτασης μαστού 

Πληροφορίες: 2333350024

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΕΤΣΙ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΑ ΤΟ 7o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


       Μια πολύ όμορφη γιορτή οργανώθηκε την Παρασκευή 24-2-2012 στην αυλή του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας.
      Οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων ετοίμασαν και πρόσφεραν στους μαθητές σουβλάκια και χυμούς.
     Οι μαθητές μασκαρεμένοι  και ακούγοντας αποκριάτικα τραγούδια έπαιξαν ,χόρεψαν και αναπαράστησαν τη «χάσκα» και το»γαϊτανάκι».  Επικράτησε μεγάλο κέφι και όλα τα παιδιά αποχώρησαν χαρούμενα και ευτυχισμένα περνώντας μια αξέχαστη μέρα. 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 
Στο πλαίσιο συνεργασίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (ΔΚΒΒ) και του Δήμου Αλεξάνδρειας, συνεχίζονται και το μήνα Μάρτιο οι επισκέψεις των Κινητών Βιβλιοθηκών της ΔΚΒΒ σε Σχολεία. Τα βιβλιο-αυτοκίνητα, που λειτουργούν με προσωπικό που διαθέτει ο Δήμος, σταθμεύουν σε Δημοτικά Σχολεία και σε Κοινοτικά Καταστήματα περιοχών του Δήμου Αλεξάνδρειας. 

Εκτός από τους μαθητές, όλοι οι πολίτες μπορούν να γίνουν μέλη και να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των Κινητών Βιβλιοθηκών με τη χρήση της αστυνομικής τους ταυτότητας. Τα παιδιά δανείζονται με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους ή των δασκάλων τους.

Για τον Μάρτιο του 2012, το πρόγραμμα επισκέψεων έχει ως εξής:

 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Περιοχή
ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Ώρα

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου
Νεόκαστρο
Μελίκη
Π. Πρόδρομος
Δημοτικό Σχολείο Νεοκάστρου
1ο Δημοτικό Σχολείο Μελίκης
Δημοτικό Σχολείο Π. Προδρόμου
08.30-10.00
10.15-11.45
12.00-13.30

Πέμπτη 1 Μαρτίου

Σταυρός
Καβάσιλα
Π. Σκυλίτσι
Δημοτικό Σχολείο Σταυρού
Δημοτικό Σχολείο Καβάσιλας
Δημοτικό Σχολείο Π. Σκυλιτσίου
08.30-10.30
10.45-11.45
12.00-13.30
Τετάρτη 21 Μαρτίου

Μελίκη
Αγκαθιά
2ο Δημοτικό Σχολείο Μελίκης
Δημοτικό Σχολείο Αγκαθιάς
08.15-10.30
10.45-13.30
Πέμπτη 22 Μαρτίου
Λιανοβέργι
Λουτρός
Δημοτικό Σχολείο Λιανοβεργίου-Αράχου
Δημοτικό Σχολείο Λουτρού
08.15-10.30
11.45-13.00

Τετάρτη 28 Μαρτίου
Πλάτανος
Πρασινάδα
Κορυφή
Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου
Δημοτικό Σχολείο Πρασινάδας
Δημοτικό Σχολείο Κορυφής
08.30-10.00
10.15-11.15
11.15-13.30
Πέμπτη 29 Μαρτίου

Κλειδί
Τρίκαλα
Δημοτικό Σχολείο Κλειδίου
Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
09.00-11.00
11.15-13.30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΟΝΕΑ-ΠΑΙΔΙΟΥ


Γράφει η Φανή Λούγκλου, Κλινική Παιδοψυχολόγος
ΠΩΣ ΧΤΙΖΕΤΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΓΟΝΕΑ-ΠΑΙΔΙΟΥ; 
Η εμπιστοσύνη χρειάζεται πολύ χρόνο για να χτιστεί και η ειλικρινής σχέση και η καλή επικοινωνία είναι απαραίτητα στοιχεία. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι ώστε να χτιστεί η εμπιστοσύνη. Να κρατάτε πάντα το λόγο σας. Όταν υπόσχεστε κάτι στο παιδί, να είστε σίγουροι ότι μπορείτε και να το κάνετε, αλλιώς μην το υποσχεθείτε. Όταν τηρείτε τις υποσχέσεις, τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια και σας εμπιστεύονται ότι δεν θα τα ξεγελάσετε ή θα τα κοροϊδέψετε.

Να είστε ειλικρινείς. Να λέτε πάντα την αλήθεια στα παιδιά για πράγματα που τα αφορούν, αρκεί να χρησιμοποιήσετε τις σωστές λέξεις ώστε να καταλάβουν. Έτσι θα μάθουν να εκτιμούν την αλήθεια και, βλέποντας το δικό σας παράδειγμα, θα καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να λένε την αλήθεια, ακόμα κι αν είναι ενοχλητική.

Να είστε ήρεμοι. Όταν το παιδί ξέρει ότι μπορεί να σας πει οτιδήποτε χωρίς να εξοργιστείτε και να χάσετε τον έλεγχο, τότε να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το εμπιστευτείτε και ότι θα σας πει την αλήθεια. Προσοχή όμως: το να είστε ήρεμοι δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσετε με αυστηρότητα κάποια σοβαρά θέματα που μπορεί να προκύψουν. Η ηρεμία και η αυστηρότητα δεν είναι αντίθετοι όροι.
Να είστε διαθέσιμοι όταν σας χρειάζονται. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να αισθανθούν ότι υπάρχει κάποιος που θα σταθεί δίπλα τους σε μία κρίση. Ακόμα κι αν για εσάς το πρόβλημα είναι ανόητο («ο Γιώργος μου πήρε το παιχνίδι μου») για το παιδί είναι σημαντικό και σας χρειάζεται.
Να είστε παράδειγμα προς μίμηση. Μην κάνετε κάτι παράνομο, κρυφό, πονηρό που δεν θα θέλατε να κάνουν τα παιδιά σας. Πολλές φορές, οι πράξεις μας μιλούν δυνατότερα από τα λόγια μας.

TIPS ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟ ΓΟΝΕΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να θυμόμαστε ότι το παιδί, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται, είναι άνθρωπος με προσωπικότητα, απόψεις και επιθυμίες. Ο γονιός πρέπει να σεβαστεί αυτά τα στοιχεία. Η σωστή επικοινωνία είναι η βάση της διδασκαλίας του παιδιού από το γονιό, της εμπιστοσύνης, του σεβασμού και της αρμονίας στις σχέσεις.

Πρώτα απ’ όλα, ο γονιός πρέπει να είναι διατεθειμένος να καταλάβει το παιδί του και τις συμπεριφορές του. Πολλές φορές τα παιδιά δεν μπορούν ή δεν ξέρουν πώς να πουν αυτό που θέλουν ή αυτό που τα ενοχλεί. Καταφεύγουν έτσι σε συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές από τους γονείς, όπως γκρίνια, επιθετικότητα και αντιδραστικότητα. Εκείνη τη στιγμή, πρέπει ο γονιός να σκεφτεί λογικά και να αντιδράσει συνειδητοποιημένα. Οι παρορμητικές αντιδράσεις και οι απαντήσεις χωρίς σκέψη συχνά χειροτερεύουν τις αρνητικές συμπεριφορές των παιδιών.

Η θέσπιση κανόνων στο σπίτι, βοηθά την οικογένεια να οργανωθεί και να γνωρίζει το πρόγραμμα και τις επιθυμητές συμπεριφορές στο σπίτι. Όταν αυτοί οι κανόνες έχουν εξηγηθεί με υπομονή στα παιδιά και οι γονείς πρώτοι τους κάνουν πράξη, τότε και τα παιδιά θα τους τηρήσουν, ακόμα κι αν δεν τους αρέσει κάποιος από αυτούς. Η τακτική αυτή διευκολύνει τους γονείς να λύσουν καθημερινά προβλήματα χωρίς ένταση και να μπορέσουν να ασχοληθούν με άλλα ζητήματα που θα προκύψουν.

Η επικοινωνία αρχίζει ακούγοντας και δείχνοντας ότι ακούμε τα συναισθήματα του παιδιού και αυτό που εννοεί. Για να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά μας, πρέπει να μάθουμε κατ’ αρχήν να είμαστε καλοί ακροατές. Η αποτελεσματική ακοή περιλαμβάνει την ανάγκη να επικοινωνείτε με τα μάτια και τη στάση σας, έτσι ώστε να δείχνετε ξεκάθαρα ότι ακούτε.
Έπειτα, πρέπει να αποφεύγουμε την γκρίνια, την κριτική, την απειλή, το κήρυγμα, τον εκβιασμό και τη γελοιοποίηση. Η επικοινωνία με τα παιδιά πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό που περιλαμβάνει την ανάγκη να παραδεχτούμε τα συναισθήματα των παιδιών. Όταν το παιδί νιώσει ότι το καταλαβαίνουμε, θα αισθανθεί ασφάλεια και θα μιλήσει μαζί μας.
Η χρήση ανοιχτών απαντήσεων αφήνουν την πόρτα της επικοινωνίας ανοιχτή και είναι μια προσπάθεια να καταλάβουμε τι νιώθει και τι εννοεί ο άλλος. Οι κλειστές απαντήσεις από την άλλη, αγνοούν τα συναισθήματα του παιδιού και δείχνουν ότι ούτε ακούσαμε ούτε καταλάβαμε. Αν το παιδί μας πει «η δασκάλα είναι στριμμένη» μια ανοιχτή απάντηση θα μπορούσε να είναι «έγινε κάτι στο σχολείο και έχεις θυμώσει» ενώ μία κλειστή «δεν μπορώ να κάνω κάτι, αυτή είναι και πρέπει να τη συνηθίσεις». Με την πρώτη απάντηση, το παιδί παίρνει θάρρος και μπορεί να ανοιχτεί και να πει τι έχει συμβεί και θεωρεί τη δασκάλα του στριμμένη. Με τη δεύτερη απάντηση, το παιδί νιώθει απόρριψη και αποθάρρυνση.
Η καλή επικοινωνία περιλαμβάνει και την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων καθώς και την έκφραση των δικών μας συναισθημάτων και ιδεών. Βοηθάμε το παιδί να καταλάβει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και δεν επιβάλλουμε μία εμείς αλλά βοηθάμε το παιδί να επιλέξει αυτή που του ταιριάζει βάσει των πιθανών αποτελεσμάτων. Ακόμα και τα πιο μικρά παιδιά μπορούν να καταλάβουν τις συνέπειες μιας πράξεις αν τις συζητήσουμε μαζί τους και μπορούν να αποφασίσουν ποια είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση.
Ως γονείς, επίσης, πρέπει να καθορίσουμε σε ποιον ανήκει το πρόβλημα ρωτώντας τον εαυτό μας «τίνος οι ανάγκες και οι επιθυμίες δεν ικανοποιούνται;». Η συμπεριφορά του παιδιού γίνεται δικό μας πρόβλημα μόνο όταν αυτή η συμπεριφορά μας εμποδίζει. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να δείχνουμε τα συναισθήματά μας με μηνύματα στο πρώτο πρόσωπο. Τα μηνύματα αυτά λένε στα παιδιά με ποιο τρόπο σας εμποδίζει η συμπεριφορά του και πώς νιώθετε γι αυτό. Αν, για παράδειγμα, το παιδί δεν βοηθά στο καθάρισμα του σπιτιού μαζεύοντας το δωμάτιό του ( όπως έχετε συμφωνήσει), τότε, αντί να φωνάζουμε, να απειλούμε και να εκβιάζουμε, μπορούμε να πούμε «όταν δεν κρατάς τις συμφωνίες νιώθω ότι αδικούμαι γιατί πρέπει εγώ να κάνω όλες τις δουλειές». Δίνουμε δηλαδή στο παιδί να καταλάβει πώς η συμπεριφορά του μας επηρεάζει και δείχνει την ανθρώπινη πλευρά του γονιού. Πρέπει όμως να επιλέγουμε σωστά τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να μην κατηγορήσουμε το παιδί, γιατί τότε θα τσακωθούμε. Είναι πολύ διαφορετικό να πούμε «δεν καθάρισες και τώρα πρέπει να το κάνω εγώ» από το «όταν δεν κρατάς τις συμφωνίες νιώθω ότι αδικούμαι γιατί πρέπει εγώ να κάνω όλες τις δουλειές».
Όταν υπάρχει διαμάχη, περιοριζόμαστε μόνο στην αναγνώριση των συναισθημάτων του παιδιού και στο ν’ απαντάμε στις ερωτήσεις. Προσπαθούμε, όσο το δυνατό περισσότερο, να μιλάμε όταν επικρατεί ήρεμη και φιλική ατμόσφαιρα. Ο σαρκασμός, η γελιοποίηση, και η πίεση καταστρέφουν την καλή σχέση. Αποφεύγουμε τις ετικέτες που προσβάλλον το παιδί και το αποθαρρύνει από το να επικοινωνήσει μαζί μας.

ΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΕΙ ΕΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ; ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;
Τα περισσότερα θέματα μπορούν να συζητηθούν με τα παιδιά. Καλό όμως είναι να αποφεύγουμε θέματα που σχετίζονται με το σύντροφο, με τους φίλους μας και άλλους ενήλικες. Τέτοια θέματα αν συζητηθούν μπροστά στο παιδί είναι πιθανό να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Όταν προκύπτει κάτι που χρειάζεται να το μάθει το παιδί, τότε χρησιμοποιούμε απλές λέξεις να του δώσουμε να καταλάβει τι συμβαίνει, χωρίς να το κατηγορούμε για κάτι και χωρίς να κατηγορήσουμε τους άλλους. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι λιγόλογες, σαφείς και συγκεκριμένες. Δεν χρειάζεται να επεκτεινόμαστε σε λεπτομέρειες που μπορεί να αγχώσουν το παιδί και να το κάνουν να αισθανθεί ανασφάλεια. Σημαντικό επίσης είναι να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας το αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού και να χρησιμοποιούμε εκφράσεις και παραδείγματα που το παιδί μπορεί να καταλάβει.

Οι πολύ προσωπικές ερωτήσεις που συνήθως ρωτάνε τα παιδιά είναι για το σεξ, τα τσιγάρα ή τις παρασπονδίες που έκαναν οι γονείς όταν ήταν παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαντάμε με ειλικρίνεια και όσο αντέχει το παιδί. Κρίνουμε από την ηλικία του τι μπορεί να μάθει. Τέλος, πρέπει να προσέξουμε για ποιο λόγο το παιδί ρωτάει. Αν είναι από περιέργεια, τότε απαντάμε ειλικρινά, λιγόλογα και χωρίς υπερβολές. Αν ρωτά για να χρησιμοποιήσει την απάντησή μας σαν όπλο ή σαν άλλοθι για τη δική του συμπεριφορά, τότε πάλι απαντάμε αλλά συζητάμε και τις συνέπειες, υπενθυμίζουμε τους κανόνες του σπιτιού και προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Μήνυμα αλληλεγγύης...

Μήνυμα αλληλεγγύης έστειλαν το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012 οι κάτοικοι των Τρικάλων, με την συγκινητική συμμετοχή τους στο ''Καλάθι της Αλληλεγγύης'' που οργάνωσε ο Σύλλογος Αιμοδοσίας Τρικάλων Ημαθίας. Από το  πρωί του Σαββάτου είχαν στηθεί καλάθια στην είσοδο των σούπερ μάρκετ του χωριού (Γιώργος Τερζίδης, Βούλα Γαλατσίδα, Μάγδα Νεράνζη-Παπαμιχαήλ και Δήμος Ζωιτσούδης), όπου ο κάθε πελάτης άφηνε, από το περίσσευμα ή από το υστέρημά του, τρόφιμα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τις ανάγκες συμπολιτών μας που δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση.
Συγχρόνως ήταν ανοιχτά όλη μέρα τα γραφεία του Συλλόγου, τα οποία επισκέφτηκαν αρκετοί και κατέθεσαν εκεί την προσφορά τους. 


Στο τέλος της ημέρας και μετά την πέρα από κάθε προσδοκία ανταπόκριση στην πρωτοβουλία αυτή, είχαν συγκεντρωθεί αρκετά μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία θα διανεμηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες και με την απαραίτητη διαφάνεια, ευαισθησία και διακριτικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί είναι εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν είχαν μάθει για την πρωτοβουλία αυτή και έτσι δεν μπόρεσαν το Σάββατο να συμμετάσχουν. Είναι γεγονός ότι ανακοινώθηκε μόλις δύο μέρες πριν. Για το σκοπό αυτό και για να πάρουν μέρος όσοι θέλουν στην εκστρατεία αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί, μπορούν κάθε μέρα από τις 10.00 π.μ. μέχρι 12.30 μ.μ. να προσέρχονται στα Γραφεία του Συλλόγου Αιμοδοσίας (στο κοινοτικό κατάστημα) και να προσφέρουν τρόφιμα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης.


Είμαστε βέβαιοι ότι η πρωτοβουλία αυτή θα μεγαλώσει και θα εξαπλωθεί
----------------------------------------------------------------------------------------------

Παρ' όλο που η αλληλεγγύη δεν μπορεί να διορθώσει τις βαριές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, μπορεί όμως να ανακουφίσει τον πόνο των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας και να αποδείξει, παρά τα όσα λέγονται, ότι δεν έχει χαθεί η υπέρτατη αξία που λέγεται ΑΝΘΡΩΠΙΑ.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Πραγματοποιήθηκε ο Ετήσιος Χορός του Συλλόγου ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ'' Τρικάλων

Με αισθητά μικρότερη από άλλες χρονιές προσέλευση κόσμου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012 ο ετήσιος χορός του Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ'' Τρικάλων, στην Ταβέρνα ''Λένος'' στα Τρίκαλα.


Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας, δεν επέτρεπε από τις προηγούμενες μέρες μεγάλη αισιοδοξία για την επιτυχία της εκδήλωσης, παρ' όλα αυτά όμως 150 φίλοι του Συλλόγου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό και απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι είναι κοντά στον Σύλλογο και ενισχύουν τις προσπάθειές του.


Στην αρχή της εκδήλωσης η Έλενα Βασιλοπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Αλεξάνδρειας κ. Παπαδόπουλος Δημήτριος, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και τόνισε ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια του Συλλόγου και κυρίως στις δύο κορυφαίες εκδηλώσεις του 2012, που είναι το 4ο φεστιβάλ Γκάιντας και το 15ο αντάμωμα Μοναστηριωτών Ανατολικής Ρωμυλίας, που θα γίνουν στα Τρίκαλα.


Μέλη της χορωδίας του Συλλόγου
Μετά απ' όλα αυτά, η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής και ο μπάρμπα-Δήμος με το ακορντεόν του, δεν άργησαν να σκορπίσουν άφθονο κέφι το οποίο κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες, με τραγούδια και χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας, αλλά και άλλους παραδοσιακούς και λαϊκούς ρυθμούς. 
Τον χορό άνοιξαν τα παιδιά των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου και στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι, σαν μια παρέα γλέντησαν με την ψυχή τους, δραπετεύοντας για λίγες ώρες από την γκρίζα καθημερινότητα. 


Την παράσταση έκλεψαν, με το κέφι τους και τις χορευτικές τους ικανότητες τα παιδιά που αποτελούσαν την αντιπροσωπεία της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. (Πανελλήνια  Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας), καθώς επίσης και ο συγχωριανός μας, που ζει μόνιμα στην Αθήνα, Λεωνίδας Γαλατσίδας, ο οποίος ''χάρισε'' ένα ευχάριστο διάλειμμα στους παρευρισκομένους, ερμηνεύοντας κάποια υπέροχα δημοτικά τραγούδια. 


Στο τέλος κοινή ήταν η διαπίστωση ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν αυτή την υπέροχη βραδιά. Μια βραδιά που άφησε όμως πικρή γεύση στους διοργανωτές, επειδή ο ''χορός'' πέρα από την σύσφιξη των σχέσεων των μελών, έχει και σαν στόχο την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου. Κάτι που όπως ήταν φυσικό δεν έγινε, λόγω της όχι ικανοποιητικής προσέλευσης του κόσμου.  




Περισσότερες φωτογραφίες στο
facebook  Νίκος Σαλτουρίδης 
και στο
facebook  Τρίκαλα Ημαθίας Ανατ. Ρωμυλία 

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Στα γήπεδα της Ημαθίας / Α1 Κατηγορία


Α.Ο. ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ  2 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ  1
Επιστροφή στα νικηφόρα αποτελέσματα
Πραγματοποιώντας αρκετά καλή εμφάνιση ιδιαίτερα στο 2ο ημίχρονο, τα Τρίκαλα πέτυχαν σπουδαία νίκη με αντίπαλο την αξιόμαχη ομάδα του Ολυμπιακού Νάουσας. Στο πρώτο ημίχρονο. η ομάδα του Ολυμπιακού, έχοντας μεγάλη ανάγκη τους βαθμούς της νίκης, μπήκε πολύ δυνατά και διεκδίκησε με αξιώσεις το παιχνίδι και δημιούργησε δύο καλές ευκαιρίες, χωρίς όμως να καταφέρει να πετύχει γκολ. Στο δεύτερο ημίχρονο τα Τρίκαλα, έχοντας αφήσει στα αποδυτήρια την νευρικότητα του 1ου ημιχρόνου, ανέβασαν αισθητά την απόδοσή τους και κατάφεραν να πετύχουν στο 55’ το 1-0 με σουτ του Β. Παπαδόπουλου μετά από προσπάθεια του Κ. Κίτσα. Στη συνέχεια ο αγώνας κύλησε με εμφανή την υπεροχή των Τρικάλων και αφού χάθηκαν δύο καταπληκτικές ευκαιρίες, ήρθε στο 86’ το 2-0 με κοντινό σουτ του Σ. Αθανασιάδη, μετά από πολύ καλή ενέργεια του νεοεισελθόντα Ηλ. Αθανασιάδη. Το μόνο που κατάφερε ο Ολυμπιακός ήταν να μειώσει σε 2-1 με πολύ δυνατό σουτ του Μάντζου στην εκπνοή των καθυστερήσεων. Το τέλος του αγώνα βρήκε τους λίγους φιλάθλους των Τρικάλων ικανοποιημένους από τη νίκη και κυρίως από την εμφάνιση του 2ου ημιχρόνου και τους ποδοσφαιριστές των Τρικάλων να πανηγυρίζουν την επιστροφή στις νίκες, μετά από τρία άτυχα αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Ολυμπιακό Νάουσας αγωνίζονται δύο ποδοσφαιριστές, οποίοι  αποτελούν κόσμημα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Πρόκειται για τον τερματοφύλακα Κασαπίδη και τον μεσοεπιθετικό Τρούπκο, οι οποίοι αγωνίστηκαν για πολλά χρόνια με επιτυχία στις επαγγελματικές κατηγορίες.
 
Για άλλη μια αγωνιστική τα Τρίκαλα αγωνίστηκαν με ελλείψεις αφού απουσίαζαν, ο τραυματίας  Aρ. Μηνούδης, ο Χρ. Μηνούδης ο οποίος αποβλήθηκε το προηγούμενο Σάββατο, καθώς και ο μόνιμος απών (λόγω μετάθεσης) εδώ και αρκετό καιρό Χρ. Κυτούδης. Kαι φυσικά εμφανής για άλλη μια φορά η απουσία του Γιάννη Κιρκιλιανίδη, ο οποίος ‘’αποχώρησε’’ όπως είναι γνωστό πριν λίγο καιρό από την ομάδα και παρακολούθησε τον αγώνα από την κερκίδα.

Διαιτητής: Tρέβλας (πολύ καλός)
Βοηθοί: Βενιόπουλος - Μοσχόπουλος
Σκόρερς: 
(55' Β. Παπαδόπουλος  1-0)
(86' Σ. Αθανασιάδης  2-0)  
(94' Μάντζος  2-1)  
Τρίκαλα:
Γ. Βασιλείου - Γ. Τερζίδης - Κ. Βασιλείου - Γ. Παντριάς (90' Γ. Γεωργιάδης) - Ι. Παπαμιχαήλ - Λ. Μαγγανάρης - Π. Καζαντζίδης - X. Σαλτουρίδης - Σ. Αθανασιάδης - Κ. Κίτσας - Β. Παπαδόπουλος (85' Hλ. Αθανασιάδης) 

Ολυμπιακός Νάουσας
Κασαπίδης - Χατζηρώζης - CELA - Π. Μητσίκας - Α. Μητσίκας - Μάντζος - Βλαχοδήμος - Τρούπκος - Βαλάης - Χατζηγεωργίου - Λιακόπουλος 
ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τρίκαλα – Ολυμπιακός 2-1
Αχιλλέας – Κοπανός 6-1
Διαβατός – Πλάτανος 7-0
Μελίκη – Μέση 1-0
Καβάσιλα – Ένωση 0-1
Χαρίεσσα – Σταυρός 5-3
Επισκοπή - Αγ. Βαρβάρα 1-0
Νεόκαστρο - Αγ. Γεώργιος 0-0
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. Ένωση  59
2. Μελίκη 52
3. Χαρίεσσα  37
4. Επισκοπή  36
5. Τρίκαλα  35
6. Νεόκαστρο  35
7. Μέση  32
8. Αγ. Βαρβάρα  31
9. Αχιλλέας Ν.  27
10. Διαβατός  27
11. Σταυρός  26
12. Αγ. Γεώργιος  21
13. Ολυμπιακός Ν.  18
14. Καβάσιλα  14
15. Πλάτανος  6
16. Κοπανός  6

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Βραδυφλεγείς βόμβες...

Τα παρακάτω σημαντικά προβλήματα απασχολούν τους κατοίκους των Τρικάλων εδώ και αρκετά χρόνια - από τότε που σταμάτησαν οι δραστηριότητες του Αγροτικού Συνεταιρισμού - και αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες, οι οποίες αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα, θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία των πολιτών και θα επιβαρύνουν ακόμη πιο πολύ το περιβάλλον.

Κτίσμα στην ανατολική είσοδο του χωριού, λίγα μέτρα από κατοικημένη περιοχή. Στο εσωτερικό του είναι αποθηκευμένες, εδώ και μια δεκαετία, μεγάλες ποσότητες ληγμένων φυτοφαρμάκων 

Η αποθήκη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τρικάλων 
Στο εσωτερικό της υπάρχουν, εδώ και μια δεκαετίαμεγάλες ποσότητες λιπασμάτων 


Το πρατήριο υγρών καυσίμων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τρικάλων 
Στις δεξαμενές του υπάρχει ακόμη,  εδώ και μια δεκαετία,  μεγάλη ποσότητα βενζίνης.  





Την εικόνα αυτή είχαμε δημοσιεύσει το καλοκαίρι του 2011. Άδεια κουτιά με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, στην ανατολική πλευρά του χωριού, εκατό μόλις μέτρα από το τελευταίο σπίτι. Σήμερα ο χώρος έχει καθαριστεί, αλλά με τη νέα καλλιεργητική περίοδο που ξεκινάει σε λίγες μέρες, θα πρέπει να φροντίσουμε όλοι μας ώστε να μην παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο


Αξίζει να προασπίσουμε την υγεία μας και να αποτρέψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Στην Εθνική Νέων ο Σωκράτης Διούδης

Η ΕΠΟ ενημέρωσε με έγγραφό της την ΠΑΕ ΑΡΗΣ για την κλήση του Σωκράτη Διούδη στην εθνική ομάδα Νέων προκειμένου να μετέχει στο QATAR YOUTH INTERNATIONAL TOURNAMENT 2012. 
Ο ποδοσφαιριστής θα απουσιάσει από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του ΑΡΗ από την 1η Μαρτίου ως και τις 9 Μαρτίου.

Έναρξη προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού

Την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012, ξεκινάει στα Τρίκαλα το πρόγραμμα μαζικού Αθλητισμού. 
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου, του Λυκείου, σε ενήλικες (άνδρες και γυναίκες) και σε άτομα τρίτης ηλικίας. 


Πληροφορίες:
Κέλλυ Διβοπούλου
τηλέφωνο  6995970847

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Δεν είμαστε άνθρωποι...

Της Ανθής Γεωργιάδη 

Ρίχνοντας μια ματιά έξω απ´ το παράθυρο βλέπω ανθρώπους απελπισμένους. Ανθρώπους μόνους, απόμακρους, προβληματισμένους. Όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Δεν φταίει μονάχα εκείνη. Άλλωστε περνάμε κρίση από κάθε άποψη. Και η χειρότερη μορφή της; Είναι η “Κρίση Ηθικών Αξιών”. Έτσι τη λένε. Είναι ο χαρακτηρισμός που αποδίδεται στην αδιαφορία που αν όχι όλοι, οι περισσότεροι, επιδεικνύουν εντέχνως για τους υπόλοιπους ανθρώπους. Γιατί... “δεν έχει σημασία, εγώ είμαι μια χαρά”. Αυτή είναι η φράση. “Εγώ είμαι μια χαρά”. Είναι αυτή η έλλειψη ευαισθησίας που απαγορεύει σ´ όλους να σκεφτούν πια ανθρώπινα. Mετά από τις μακροχρόνιες προσπάθειες του είδους μας, να αναισθητοποιηθεί πλήρως. Άλλωστε πώς να σκεφτείς ανθρώπινα σε μια περίοδο, όπου τα απομεινάρια της ανθρώπινης υπόστασης χάνουν διαρκώς στο πεδίο της μάχης; Νικάει βλέπετε καθημερινά το ένστικτο της επιβίωσης...
Μάλλον αυτή η επιβίωση, μας έχει πάρει τον αέρα τελευταία και με το παραπάνω. Ό,τι θέλει μας κάνει! Αλλά μήπως τελικά η επιβίωση μας έχει πάρει τον αέρα, εξαιτίας της χαμένης μας ανθρωπιάς; Λένε ότι κάθε πόρτα που κλείνει, ανοίγει και μια καινούρια στη θέση της. Η αγάπη και το ενδιαφέρον για το τι ακριβώς γίνεται γύρω μας, μας έκλεισε την πόρτα στα μούτρα, και μας άφησε για αντικαταστάτη τον εγωισμό και την αδιαφορία. Αυτά μας έμειναν.
Μήπως άραγε το ήθος είναι αυτό που μας λείπει πιο πολύ και από τα €; Γιατί όταν είσαι άνθρωπος, μπορείς να στηρίζεσαι στη βοήθεια των άλλων και να προχωράς μπροστά, εξασφαλίζοντας την επιβίωση... Όταν πάλι ξεχνάς την ανθρώπινη πλευρά σου, ξεχνάς τον εαυτό σου, ξεχνάς τους άλλους και αδιαφορείς για τα πάντα. Ο αμοραλισμός που μας χτύπησε την πόρτα, αναμφίβολα μας έχει καταστρέψει! Και οι συνέπειες σ’ όσους του άνοιξαν την πόρτα είναι πολύ χειρότερες από όσο φαντάζονται. Γιατί η έλλειψη αξιών, οδηγεί στην ισοπέδωση του ανθρώπου. Και ένας άνθρωπος χωρίς αξίες δεν είναι άνθρωπος...
Αλλά έστω ότι δεν είμαστε πια άνθρωποι. Τι κάνουμε για αυτό; Τι κάνουμε για τον παλιό καλό μας εαυτό, που μας λείπει πιο πολύ από ποτέ άλλοτε; Τώρα που δεν είμαστε άνθρωποι, και το γνωρίζουμε καλύτερα από ποτέ, τι κάνουμε για να το διορθώσουμε; Τι κάνουμε για να επισ
τρέψουμε σ´ αυτό που ήμασταν όταν θέλαμε να γίνουμε αυτό που είμαστε τώρα;
protagon.gr 

Διευκρίνηση για το ''Καλάθι Αλληλεγγύης''

Μετά την ανάρτηση που κάναμε για το ''Καλάθι της Αλληλεγγύης'', δεχθήκαμε πολλά τηλεφωνήματα από αναγνώστες μας, οι οποίοι ζητούν να μάθουν σχετικά με τα είδη πρώτης ανάγκης που μπορούν να προσφέρουν.

Παραθέτουμε ενδεικτική λίστα προϊόντων:
Τρόφιμα: 
ρύζι, όσπρια, σάλτσα ντομάτας, δημητριακά, γάλα, λάδι, κονσέρβες, μπαχαρικά, αλάτι, ξύδι, κρουασάν, μέλι, μαρμελάδες, πουρέ, φρυγανιές, βρεφικές κρέμες, μπισκότα, άνθος αραβοσίτου, ζυμαρικά (κριθαράκι, μακαρόνια κ.λ.π), αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, χυμούς, κ.α.

Άλλα είδη πρώτης ανάγκης:
χαρτικά (χαρτοπετσέτες - χαρτί υγείας - ρολό κουζίνας), απορρυπαντικά, αλουμινόχαρτο, σακούλες απορριμμάτων, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σαπούνια, σερβιέτες, υγρά γενικού καθαρισμού, κ.α. 

Θα το πούμε για μια ακόμη φορά. Η αλληλεγγύη φυσικά δεν μπορεί να διορθώσει τις βαριές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Μπορεί όμως να ανακουφίσει τον πόνο των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας και να αποδείξει, παρά τα όσα λέγονται, ότι δεν έχει χαθεί η υπέρτατη αξία που λέγεται ΑΝΘΡΩΠΙΑ, ούτε έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός. Τουλάχιστον στις μικρές κοινωνίες για τις οποίες μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά. 

Ευχόμαστε τούτη η πρωτοβουλία να μεγαλώσει και να εξαπλωθεί! 

Αναλαμβάνουμε και εμείς, ως blog, την ευθύνη να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην επιτυχία της.

ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙΚΗ


Στον τελικό κυπέλλου Ημαθίας θα αναμετρηθούν οι δύο διεκδικήτριες του φετινού πρωταθλήματος της Α1 ΕΠΣΗ Μακροχώρι και Μελίκη.

Στην ημιτελική φάση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Μακροχώρι εντός έδρας επικράτησε των Λευκαδίων με 2-0 ενώ η ομάδα της Μελίκης πέρασε νικηφόρα από την Αγ. Βαρβάρα με 1-2.

Ο τελικός θα διεξαχθεί όπως πάντα στο δημοτικό στάδιο της Βέροιας.

Τάσος Ντομουχτσής
Από Αλεξάνδρεια-Γιδάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ



 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αλεξάνδρεια, 22 Φεβρουαρίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΗ - ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 9.00 Μ.Μ.
ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ / ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Μεταξύ αυτών που προσκλήθηκαν, οι βουλευτές Ημαθίας και ο Αντιπεριφερειάρχης

Έκτακτη-ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 9 μ.μ. με μοναδικό θέμα τη «συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής φορέων δήμου Αλεξάνδρειας και καθορισμός ενεργειών με σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω υποβάθμισης ή/και κατάργησης τοπικών καταστημάτων δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών». Στη συνεδρίαση, που αναμένεται να έχει μαζικό χαρακτήρα, κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι διοικήσεις των τοπικών φορέων και υπηρεσιών (Εμπορικός Σύλλογος, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, διευθυντές τοπικών καταστημάτων δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών, σωματεία, άλλοι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, κλπ.).     
Επίσης, προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος οι βουλευτές Ημαθίας κ.κ. Τάσος Σιδηρόπουλος, Άγγελος Τόλκας, Θανάσης Γικόνογλου και Μιχάλης Χαλκίδης και ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Στη σχετική πρόσκληση προς τους ανωτέρω, που έστειλαν σήμερα με κοινή επιστολή τους ο δήμαρχος κ. Φώτης Δημητριάδης και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας κ. Όλγα Μοσχοπούλου, αναφέρονται τα εξής:
«Με αφορμή έκδηλη ανησυχία τοπικών φορέων και συμπολιτών μας, όπως αυτή εκφράστηκε σε συσκέψεις και συζητήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Αλεξάνδρεια, σχετικά με την κατάργηση ή υποβάθμιση τοπικών καταστημάτων δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών (ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ) και προ του κινδύνου περαιτέρω δυσμενών εξελίξεων όσον αφορά τις τοπικές υπηρεσίες, Δ.Ο.Υ., ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΔ, κλπ., συνεπεία εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο, ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανέλαβε την πρωτοβουλία και συγκαλεί, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 9 μ.μ., έκτακτη-ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία κλήθηκαν και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των τοπικών φορέων, προκειμένου να καθορίσουμε, από κοινού, τις ενέργειές μας ώστε να αποτρέψουμε στο μέτρο του δυνατού κάθε περαιτέρω υποβάθμιση ή κατάργηση δημοσίων οργανισμών που υποκαταστήματά τους εδρεύουν και λειτουργούν στην πόλη μας. Στην προσπάθειά μας αυτή, σύμφωνα και με επιθυμία όλων των τοπικών φορέων της πόλης της Αλεξάνδρειας, ζητάμε εμπράκτως τη συμπαράστασή σας, προσβλέποντας και σε δικές σας ενέργειες από τη βαρύνουσα θεσμική και πολιτική σας θέση και ιδιότητα. Για το λόγο αυτό, σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας και να λάβετε ενεργά μέρος σε αυτή την ειδική-έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, παρουσία τοπικών φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων».
Σημειώνεται ότι, στην υπό σύσταση συντονιστική επιτροπή τοπικών φορέων για το θέμα, από πλευράς δήμου Αλεξάνδρειας, όπως συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, θα συμμετέχουν ο δήμαρχος, οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης και ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Βενιόπουλος.