Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

''Μαγικό'' μουσικό ταξίδι στα μονοπάτια της Ανατολής

Μια καταπληκτική μουσική βραδιά χθες βράδυ στο Δημοτικό αμφιθέατρο Αλεξάνδρειας.
Η Γλυκερία, με την Dilek Koc και την Αρετή Κετιμέ, με αφορμή τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, παρουσίασαν την Τετάρτη 22 Αυγούστου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Αλεξάνδρειας, μία μοναδική συναυλία, μεταφέροντάς μας στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής, από τη θάλασσα της Σμύρνης ως την Κωνσταντινούπολη και από τον Βόσπορο και την Καππαδοκία ως τα καφέ-αμάν και την Αγιά Σοφιά, πριν τον τραγικό Σεπτέμβρη του ‘22.


Το «Αχ και το Αμάν», ο «Αμανές και το Μινόρε», διαμόρφωσαν τη μουσική εκείνης της εποχής, συνδέοντας δύο λαούς που μοιράστηκαν τις χαρές και τις λύπες τους. Ο αυτοσχεδιασμός του αμανέ, συνήθως με τη συνοδεία παραδοσιακών εγχόρδων, ακούγονταν παντού: Σε γιορτές, σε πανηγύρια, στα καφενεία - τα λεγόμενα «καφέ αμάν» - αλλά ακόμη και σε αυλές σπιτιών και στους δρόμους, αφήνοντας έτσι έναν αέρα από ηχοχρώματα να αιωρούνται πάνω από την πόλη και δημιουργώντας συγχρόνως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών.


Η Γλυκερία ερμήνευσε αυτού του είδους τα τραγούδια με έναν εκπληκτικό τρόπο, όπως μόνο εκείνη ξέρει και μπορεί.
Μαζί της η διάσημη τουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Koc. Χρόνια εγκατεστημένη στην Ελλάδα, γνώστης των παραδοσιακών και σύγχρονων τραγουδιών της κοινής μουσικής παράδοσης Ελλάδας Τουρκίας.
Τη συντροφιά ολοκλήρωνε η λάτρης του παραδοσιακού τραγουδιού Αρετή Κετιμέ, η “Αρετούλα” - όπως την αποκαλούν - με την γλυκύτατη φωνή της και το σαντούρι της, που ξεκίνησε από ηλικία μόλις έξι ετών.
Αυθεντικός ήχος από μία πλήρη ορχήστρα παραδοσιακών μουσικών οργάνων, πλαισίωνε τις φωνές των τριών ερμηνευτών. Ούτι, βιολί, λαούτο, σαντούρι, νέι, φλογέρες αλλά και ο εξαιρετικός σολίστας του ακορντεόν Λάζαρος Κουλαξίζης, έδιναν το χαρακτηριστικό μικρασιάτικο άκουσμα στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. 


Οι ερμηνείες τους στην κυριολεξία μάγεψαν το κοινό και δεν υπήρξε κανείς που να μην σιγοτραγουδήσει μαζί τους ταξιδεύοντας στα μονοπάτια της Ανατολής.  






Δεν υπάρχουν σχόλια: