Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Λάμψη, ομορφιά και πλήθος κόσμου στα Τρίκαλα Ημαθίας για το 4ο Φεστιβάλ Γκάιντας

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου, όπως και τις τρεις προηγούμενες χρονιές, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 25 Αυγούστου στον πανέμορφο αύλειο χώρο του Γυμνασίου Τρικάλων Ημαθίας το 4ο Φεστιβάλ Γκάιντας που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων «Ανατολική Ρωμυλία», σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Α. του Δήμου Αλεξάνδρειας. 
Στο φεστιβάλ συμμετείχαν δεκάδες αναγνωρισμένοι γκαϊντατζήδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης, οι οποίοι με τη συνοδεία και άλλων παραδοσιακών οργάνων, ταξίδεψαν τους 3.500 περίπου παρευρισκόμενους σε μοναδικούς μουσικούς ρυθμούς. 

Υπήρχαν επισκέπτες από διάφορα σημεία της Ελλάδας, από τον Έβρο έως την Κρήτη, οι οποίοι πληροφορήθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ήρθαν για να απολαύσουν μια βραδιά γεμάτη με παραδοσιακή μουσική και να συγχαρούν το Σύλλογό μας.

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε στις 6.00 το απόγευμα. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να κάνουν βόλτα στα περίπτερα με τα παραδοσιακά προϊόντα, να παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια και να παρακολουθήσουν τις παράλληλες εκδηλώσεις (εισηγήσεις με θέμα την κατασκευή της γκάιντας του Έβρου και της Αλιστράτης Σερρών)
Ακολούθησε στις 8.30 το βράδυ η παρέλαση των μουσικών από την πλατεία του χωριού και η εντυπωσιακή είσοδος στον χώρο της εκδήλωσης. Στις 9.00 άρχισε η παρουσίαση των γκαιντατζήδων και των φιλοξενούμενων χορευτικών συγκροτημάτων. 

Για δύο περίπου ώρες, οι χορευτές και οι χορεύτριες των φιλοξενούμενων, αλλά και του δικού μας Συλλόγου, με τις εντυπωσιακές παραδοσιακές στολές παρουσίαζαν τους χορούς τους υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής και δημιουργούσαν ένα θέαμα πανδαισίας χρωμάτων, ρυθμών και κινήσεων, αποσπώντας τα θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού.
Στο Φεστιβάλ και οι κυρίες του Συλλόγου Τρικαλινών Νότιας Ελλάδας
Μετά την παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων, ο χώρος ήταν ελεύθερος για όλους. Ο ήχος της γκάιντας κατάφερε να ξεσηκώσει τους παρευρισκόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους μπήκαν στο χορό και διασκέδασαν με την ψυχή τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το φαγοπότι και ο χορός ήταν μια μικρή απάντηση αντιπερισπασμού προς τις δύσκολες μέρες που περνάει ο τόπος μας λόγω της οικονομικής κρίσης.
Αξίζουν συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για την διοργάνωση αυτής της όμορφης βραδιάς, για την επιτυχία της οποίας χρειάστηκε «πολλή δουλειά». Συγχαρητήρια επίσης και στους εθελοντές, οι οποίοι με μεγάλη διάθεση ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου και με τις υπηρεσίες που προσέφεραν (όχι μόνο τη μέρα της εκδήλωσης αλλά και τις προηγούμενες μέρες), συνέβαλλαν στην μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης.

Συμπερασματικά ήταν άλλη μια καταπληκτική εκδήλωση, απ' αυτές που πιστεύουμε ότι συμβάλλουν στην πολιτιστική αναβάθμιση του μικρού χωριού μας. Μια εκδήλωση που κάνει το χωριό μας γνωστό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (και γιατί όχι, σε κάθε γωνιά του κόσμου, τουλάχιστον όπου ζουν συγχωριανοί μας). 
Μια εκδήλωση που αγκαλιάστηκε από πολλούς, όπως φάνηκε από το πλήθος των επισκεπτών, δεν αγκαλιάστηκε όμως στο βαθμό που έπρεπε, από το ίδιο το χωριό... 

Λόγω του ότι βρέθηκα στη εκδήλωση λίγο πριν το τέλος της, δεν υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό.





Λίγο πριν το τέλος της όμορφης βραδιάς


Δεν υπάρχουν σχόλια: