ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ | Αλεξάνδρεια, 05 Ιουλίου 2011 |
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
220 ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟ 2012 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Προβλέπει πρόταση που καταθέτει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ
στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»
Τη δημιουργία 220 θέσεων απασχόλησης σε κοινωφελούς χαρακτήρα υπηρεσίες και δράσεις του δήμου Αλεξάνδρειας, προβλέπει πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) που κατατίθεται τις προσεχείς ημέρες στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» για τη «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», που συγχρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Η πρόταση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ (δικαιούχος του προγράμματος) γίνεται σε συνεργασία με το δήμο Αλεξάνδρειας (συμπράττων φορέας), σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που κατήρτισε ο δήμος και την 319/29-6-2011 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας, για τη συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα. Για την υποβολή της πρότασης έχει συναφθεί σχετικό «μνημόνιο/συμφωνία συνεργασίας», που υπογράφουν ο πρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος και ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης.
Ανάλογες προτάσεις, μέσω του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, αναμένεται να υποβληθούν και από τους δήμους Βέροιας και Νάουσας.
Το «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας»
Μέσω του προγράμματος εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν 55.000 άνεργοι σε όλη τη χώρα, για την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα, κυρίως σε υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού.
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία, ιδρύματα, εταιρίες αστικού δικαίου, συνδικαλιστικές οργανώσεις και επαγγελματικές ενώσεις) σε συνεργασία με συμπράττοντες φορείς, αναμένεται να αξιολογηθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινήσει πιθανότατα από τον Ιανουάριο του 2012 και όχι από τον Οκτώβριο, φέτος, όπως αρχικά σχεδίαζε το υπουργείο Εργασίας.
Ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι άνεργοι (με δελτίο ανεργίας σε ισχύ) και αγρότες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται δελτίο ανεργίας και είχαν ατομικό εισόδημα μέχρι 10.500 ευρώ το 2010. Η επιλογή θα γίνει από τους τελικούς δικαιούχους του προγράμματος με βάση κριτήρια που αφορούν στην κοινωνική, οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων.
Οι προσλαμβανόμενοι θα εργαστούν για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να ξεπερνά τους 5 μήνες συνολικά και θα επιχορηγούνται με 25 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης (έως 625 ευρώ το μήνα). Η καταβαλλόμενη αμοιβή θα είναι σταθερή, ανεξαρτήτως ειδικότητας και επαγγελματικής εξειδίκευσης του εργαζόμενου.
Όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου), αυτές προβλέπεται να καλυφθούν στο σύνολό τους από ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
Οι 220 θέσεις του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Αλεξάνδρειας
Στο επιχειρησιακό σχέδιο που εκπόνησε ο δήμος Αλεξάνδρειας, ειδικά για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, προβλέπονται δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα στους τομείς του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, της κοινωνικής πρόνοιας (μεταξύ αυτών η δημιουργία δημοτικού παντοπωλείου και πρατηρίου διανομής ρουχισμού σε άπορους δημότες), της προληπτικής ιατρικής, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της στήριξης της εργασίας (δημιουργία γραφείου απασχόλησης στο δήμο) και των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας.
Οι δράσεις αυτές προβλέπεται να υλοποιηθούν είτε από τον δήμο είτε από τα νομικά πρόσωπα του δήμου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες και υπηρεσίες που παρέχουν.
Στο επιχειρησιακό σχέδιο έχουν περιληφθεί 48 διαφορετικές ειδικότητες, πανεπιστημιακής, τεχνολογικής, δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, συνολικά 220 θέσεις, που ο αριθμός τους ανά ειδικότητα κυμαίνεται ανάλογα με το είδος και την εξειδίκευση της κάθε δράσης.
Αντιδρά η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Βαρείς χαρακτηρισμούς χρησιμοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ) για το εξαγγελθέν πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του υπουργείου Εργασίας.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ, «το πρόγραμμα αυτό ουσιαστικά διευρύνει και "μονιμοποιεί" τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ παρακάμπτεται ο ΑΣΕΠ, αφού η πρόσκληση ενδιαφέροντος η παραλαβή των αιτήσεων και η αξιολόγησή τους γίνεται από τους δικαιούχους φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ επικρίνει την Κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ότι μέσα από το πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας» προωθούνται «νέα προγράμματα εργασιακής ομηρίας και "μαύρης" εργασίας», ενώ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «την ίδια στιγμή που η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού έχει δημιουργήσει σε πολλούς Δήμους της χώρας ελλείψεις προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών τους, για μια ακόμη φορά ανοίγει η "Κερκόπορτα" της "πελατειακής σχέσης" και του ρουσφετιού και μάλιστα για μία ακόμη φορά στο Δημόσιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου