Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Το Ιστορικό εξωκλήσι, μνημείο-σύμβολο του χωριού μας

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα ότι η εκκλησιαστική επιτροπή αποδέχθηκε την πρόταση και έτσι αποφασίστηκε να τοποθετηθεί στο εξωκλήσι της Αγίας Τριάδος (Αη Δημήτρη) επιγραφή, στην οποία θα αναγράφεται με λίγα λόγια (μαζί με 3-4 παλιές φωτογραφίες) το Ιστορικό του, για να πληροφορούνται έτσι οι επισκέπτες και κυρίως οι νέοι, κάποιες άγνωστες πτυχές της Ιστορίας αυτού του θρησκευτικού μνημείου του χωριού μας. 
Είναι γνωστό στους παλαιότερους ότι ο μεγάλος Ναός που σήμερα δεσπόζει  στο σημείο αυτό, σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει το μικρό, πλην όμως αλησμόνητο εξωκλήσι που υπήρχε εκεί και για το οποίο κανείς δυστυχώς δε γνωρίζει πότε ακριβώς κτίστηκε. Κάποιες μαρτυρίες μιλούν για ιστορία τριακοσίων περίπου χρόνων. Ιστορικές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι στην περιοχή που βρισκόταν το μικρό εκκλησάκι υπήρχε ένα μεγάλο αγρόκτημα με το άνομα Καρυές μαζί με τον ομώνυμο οικισμό, εκκλησία του οποίου ήταν το εξωκλήσι του Αη-Δημήτρη. Αργότερα το χωριό μεταφέρθηκε εκεί που σήμερα βρίσκεται το χωριό μας, τα Τρίκαλα, η εκκλησία όμως έμεινε στη θέση της, στο κέντρο του κάμπου και εκείνο για το οποίο είμαστε βέβαιοι είναι ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εποχή του Μακεδονικού αγώνα (1904-1908) 
Αυτό το εκκλησάκι που άντεξε για δεκάδες χρόνια σε πολέμους και φυσικές καταστροφές, που το σεβάστηκαν αλλόθρησκοι κατακτητές και το τίμησαν πολυάριθμοι επισκέπτες δεν υπάρχει πια. Το 1999 το μικρό εξωκλήσι, μνημείο ιερό και αγαπημένο για μικρούς και μεγάλους έπεσε θύμα ιερόσυλων που την έκαψαν ολοσχερώς. Ωστόσο η δύναμη και η θέληση των κατοίκων του χωριού έβαλαν στη θέση της μια καινούρια μεγάλη εκκλησία που και αυτή όμως κάηκε δέκα χρόνια αργότερα το 2009. Αυτή τη φορά όμως η καταστροφή ήταν μερική και ευτυχώς χάρη στη συνδρομή για μια ακόμα φορά των κατοίκων του χωριού αποκαταστάθηκε πλήρως.
Φιλοδοξία όλων μας είναι το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας-Αγίου Δημητρίου να συνεχίσει να αποτελεί μνημείο - σύμβολο του χωριού μας.
Διαβάστε για το Ιστορικό εξωκλήσι μας και γιατί, ενώ ήταν αφιερωμένο στον Αη Δημήτρη, γιορτάζεται της Αγίας Τριάδος,  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: