Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδ. Ελύτη στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Οδυσ. Ελύτη (1911-1996), η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ν. Ημαθίας και οι φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας οργανώνουν μια εκδήλωση προς τιμήν του, με την υποστήρι¬ξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, με τίτλο «Το καίριο στη ζωή κείται...» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας «Θ. Ζωγιοπούλου», (Ζωγιοπούλου 5, 3ος όροφος). Εγκαίνια τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 7.00μ.μ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
-έκθεση με εργοβιογραφικά στοι¬χεία, φωτογραφικό και αρχειακό υλι¬κό για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα
-προβολή των ακόλουθων επτά ταινιών, που προέρχονται από το αρχείο της ΕΡΤ:
α. Σηματολόγιο του Οδ. Ελύτη, στην Πανδ. Μουρίκη,
β. Σεφέρης-Ελύτης: δύο νόμπελ για την ελληνική ποίηση, σκην. Τ. Χατζό¬πουλος
γ. Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα, σκην. Γ. Καρυπίδη
δ. Δύο νόμπελ - δύο εποχές, σκην. Αθ. Καζολέα
ε. Αφιέρωμα στον Οδ. Ελύτη, σκην. Λ. Παπαστάθη
στ. Ο κήπος βλέπει, σκην. Μ. Ευστρατιάδη
ζ. Απόσπασμα από την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 28 Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου 2011 και θα είναι ανοικτή 10-1 μ.μ. και 6-8 μ.μ.

Για τις επισκέψεις των σχολείων και ομάδων, προς αποφυγή συνωστισμού, παρακαλούμε καλέστε στο 23310-24879 υπεύθυνη κ. Βούλα Κότσαλου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο Ελύτης, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30, είναι από τους λίγους ποιητές τους προσκείμενους στον Υπερρεαλισμό που πήρε βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας (1979). Από τις ποιητικές συλλογές του, που έχουν μεταφρασθεί σε περισσότερες από 15 ξένες γλώσσες, ξεχωρίζουμε: Προσανατολισμοί (1940), Ήλιος ο πρώτος (1943), Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθ/χαγό της Αλβανίας (1945), Το Άξιον Εστί (1959), Το φωτόδενδρο (1971), Μαρία Νεφέλη (1978), Ο μικρός ναυτίλος (1985), Τα ελεγεία της Οξώπετρας (1991). Για την ποιητική λειτουργία και τα εκφραστικά μέσα, γράφει ο Ελύτης: «Η ποίηση πρέπει να εκφράζει την αιχμή, να αποτελεί ένα προκεχωρημένο φυλάκιο στις ανεξερεύνητες περιοχές της ζωής» και «Εκφράζομαι όπως ένα περγαμόντο στον πρωινό αέρα. Η διήθηση που δεν την αντιλαμβάνεται άλλος κανείς, αυτή έχει σημασία. Μέσ' απ' τους κοινωνικούς αγώνες, τη λαχτάρα για δίκιο και για ελευθερία, το αναπαλλοτρίωτο του ατόμου: μια ευωδιά!».

Για πληροφορίες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θ.Ζωγιοπούλου» Διεύθ: Θ. Ζωγιοπούλου 5, 3ος όροφος, τηλ. 23310-24879.

Δεν υπάρχουν σχόλια: