Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

To παιδί και το βιβλίο

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της αγωγής των παιδιών θα πρέπει να είναι η συμφιλίωσή του με το βιβλίο. Από τη σχέση αυτή θα εξαρτηθεί η φιλομάθειά του, η επίδοση και απόδοση στις σπουδές του, και γενικά η διαμόρφωση της ψυχοπνευματικής του προσωπικότητας.
Πότε αλήθεια πρέπει το παιδί να πρωτοέρθει σε επαφή με το βιβλίο; Οι παιδαγωγοί λένε: Όταν είναι σε θέση να το πιάσει. Στην αρχή το θεωρεί παιχνίδι, το ταλαιπωρεί, το σχίζει. Μετά παρατηρεί τις εικόνες, στην αρχή βιαστικά, μετά πιο προσεκτικά. Σιγά σιγά αναγνωρίζει τα αντικείμενα. Το παιδί αρχίζει να διαβάζει
με εικόνες. Στη φάση αυτή του δίνουμε βιβλία ανθεκτικά στην ταλαιπωρία. Το διάβασμα των λέξεων θα έρθει αργότερα. Δε χρειάζεται να βιαστούμε.
Το βιβλίο κρύβει μέσα του τη μεταφυσική διάσταση και το μεγαλείο ενός μύστη που, χωρίς προκαταρτικά στάδια και τελετουργίες, κατορθώνει να μας μυήσει στο μαγικό κόσμο της γνώσης και της σοφίας.
Ο Μπόρχες ονειρευόταν τον παράδεισο με τη μορφή μιας βιβλιοθήκης. Θα πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί να γνωρίσει τη μαγεία του βιβλίου.
Το διάβασμα δεν είναι κόπος. Είναι ευχαρίστηση. Όπως ένας περίπατος ή ένα ταξίδι. Όπως όταν παρακολουθείς ένα θέαμα. Γονείς, κτίστε το μέλλον του παιδιού σας με πρώτο υλικό το βιβλίο. Προστατέψτε την ψυχική και πνευματική του υγεία με το γνωστικό, πνευματικό αλλά και συγκινησιακό πλούτο που προσφέρει το διάβασμα. Κάντε το βιβλίο φίλο και συνοδοιπόρο του παιδιού σας στο θαυμαστό ταξίδι της ζωής. Για να είναι σίγουρη η επιτυχία του, αλλά και η ευτυχία του
Από το διαδύκτιο
----------------------------------------------------------------------
Δημιουργία Παιδικής Βιβλιοθήκης
Ο Σύλλογος Αιμοδοσίας Τρικάλων οργανώνει παιδική βιβλιοθήκη στα Γραφεία του Συλλόγου ( στο Κοινοτικό Κατάστημα ) και ζητάει την βοήθεια όλων.
Μπορείτε να βοηθήσετε προσφέροντας βιβλία, είτε με οποιδήποτε άλλο τρόπο θεωρείτε εσείς πρόσφορο.
Τα βιβλία θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, να απευθύνονται σε παιδιά 6 - 14 ετών και να είναι λογοτεχνικού - ψυχαγωγικού χαρακτήρα (όχι βοηθήματα ή εγκυκλοπαίδειες).
Η αγάπη για το καλό λογοτεχνικό βιβλίο είναι εφόδιο ζωής.
Ας δείξουμε στα παιδιά μας έναν σίγουρο και '' ασφαλή '' τρόπο να ανοίγουν τα πανιά τους, να ταξιδεύουν και να ονειρεύονται.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθειά σας.
Για πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Ν. Σαλτουρίδη (6974313934 )

Δεν υπάρχουν σχόλια: