Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

Συνεταιρισμοί: Των παραγωγών οι κοινότητες

Η ΚΡΙΣΗ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ,
Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ

Μια φορά και έναν καιρό στην Ελλάδα, ήταν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Είχαν προοπτική, δυναμική και όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσουν το δυνατό χαρτί του πρωτογενούς τομέα. Δυστυχώς όμως, για πολλούς και διάφορους λόγους και κυρίως μετά την αποκοπή του κρατικού λώρου, απέτυχαν. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στους υπόλοιπους συνεταιρισμούς, στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο, οι οποίοι όχι μόνο κατάφεραν να οργανωθούν και να λειτουργήσουν σαν αυτόνομες σύγχρονες παραγωγικές εταιρείες, αλλά και να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά κορυφαίων ιδιωτικών επιχειρήσεων, ακόμη και σε περιβάλλον παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης... 

Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι ευνοεί την αναγέννηση του συνεταιρισμού στην Ελλάδα, δημιουργώντας τον απαραίτητο συνεκτικό ιστό ανάμεσα στους παραγωγούς και ταυτόχρονα την διασύνδεση με την κοινωνία. Το νέο συνεταιριστικό μοντέλο βασίζεται σε επιχειρηματικά κριτήρια αποδοτικότητας, συγκεντρώνει, εμπορεύεται, τυποποιεί και διακινεί αγροτικά προϊόντα, διαπραγματεύεται τις τιμές ή συνάπτει συμβάσεις με αγοραστές, υποστηρίζει τον παραγωγό, επενδύει σε τεχνογνωσία και καινοτομία, με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής εμπορικής και ποιοτικής αξίας...
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο (εφημερίδα ''Ελευθερία'' Λάρισας) 
http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=37&aid=63685#.UvzQevl_vFA

Δεν υπάρχουν σχόλια: