Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ένας ανεκτίμητος Πολιτισμικός θησαυρός, το 3ο βιβλίο του Γιώργου Ντελιόπουλου ''Από τη ζωή και τον Πολιτισμό του Ρουμλουκιού'':

'' Όντας γέννημα-θρέμμα του Ρουμλουκιού, φορτωμένος με εικόνες από το παρελθόν, που χάθηκαν για πάντα ή βρίσκονται στα τελευταία τους, θέλω να καταθέσω τις όποιες μαρτυρίες μου γι' αυτές, ελπίζοντας ότι κάτι θα προσφέρω, ότι θα περισώσω μερικά ψήγματα από μια πολιτισμική πραγματικότητα που πεθαίνει περιφρονημένη. Ότι θα μπορέσω να περιγράψω με τις λίγες δυνάμεις μου κάποια στοιχεία που το χαρακτήριζαν, το στόλιζαν ή το βάρυναν''... 
Γ. Ντελιόπουλος
-------------------------------------
Eίναι το 3ο βιβλίο του φίλου και συνδημότη μας Γιώργου Ντελιόπουλου, εραστή του λαϊκού πολιτισμού, της παράδοσης και της τοπικής Ιστορίας. 
Η αγάπη του συγγραφέα για τον τόπο του, τους ανθρώπους του χθες, του σήμερα και του αύριο, τον οδήγησε να γράψει και αυτό το βιβλίο, που μας ταξιδεύει στο διάβα του χρόνου, μας περιγράφει με τρόπο πειστικό και ακριβή έναν κόσμο που περνάει στη σκιά της λησμονιάς και μέσα στις 256 σελίδες του αναδύεται η αύρα μια άλλης εποχής.  
Περιεχόμενα:
Εισαγωγή
Γνωριμία με ένα παλιό Ρουμλουκιώτικο χωριό
Το νοικοκυριό
Γεωργικές εργασίες
Η μηχανή στην υπηρεσία της γεωργίας
Άλλες καλλιέργειες
Ο ρόλος και ο μόχθος της νοικοκυράς
Οι αλευρόμυλοι

Η μυϊκή δύναμη
Η βοσκή στα βοϊδολίβαδα
Ο Ντραγάτης (ο Αγροφύλακας)
Ο Μποσταντζής
Ο Ψαθάς
Ο Καροποιός
Ο Τσαμπάζης (ο ζωέμπορος)
Ο Ακονιστής
Ο Υπαίθριος φωτογράφος
Ο Γανωτής
Το Παϊτόνι
Επίμετρο
Τα Κονάκια
Οι μύλοι Αντώνη Καρανίκα
Επίλογος
Παράρτημα φωτογραφιών από έκθεση στην Αλεξάνδρεια  


Βιογραφικό σημείωμα
O Γιώργος Θ. Ντελιόπουλος γεννήθηκε στο Κεφαλοχώρι (Ποζιαρίτες) Ημαθίας, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο.
Το 1968 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αλεξάνδρεια και εργάστηκε στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών.
Από πολύ νωρίς εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον του για την τοπική και λαϊκή παράδοση, στη διάσωση της οποίας αφοσιώθηκε ολόψυχα.
Επιδόθηκε με πάθος στη συγκέντρωση και σωτηρία λειψάνων πλέον από τον καθημερινό βίο των άμεσων προγόνων μας αγροτών, κτηνοτρόφων, τεχνητών.
Κατασκεύασε μικρογραφίες παλιών οικοδομημάτων και έκανε δεκάδες εκθέσεις, όχι μόνο στην Αλεξάνδρεια και στα περίχωρα, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Θεσσαλονίκη και Αθήνα, στήνοντας έτσι γέφυρες ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα.
Παράλληλα ασχολήθηκε με τη δημοσίευση στον τοπικό τύπο και στον αντίστοιχο της Βέροιας αναμνήσεων από τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1940, αλλά και μεταγενέστερα, κάτι που συνεχίζει άλλωστε ακόμα.
Το 1996 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο ''Ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΠΟΣ'' με αναφορά σε ποικίλα θέματα, σχετικά με το Ρουμλούκι.
Ακολούθησε το 2008 το δεύτερο έργο του με τον τίτλο ''Γιδάς, άνθρωποι και τοπία'' το οποίο αποτελεί ένα οδοιπορικό στο χώρο και στο χρόνο του Γιδά.
Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Χατζοπούλου και έχει δύο παιδιά, την Κατερίνα και τον Νίκο.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Σ’ ευχαριστώ Γιώργο για το βιβλίο που μου χάρισες αλλά και γιατί στην αφιέρωση σου με αναφέρεις φίλο σου και αυτό για μένα είναι τιμή. Σ’ ευχαριστώ για άλλη μια φορά και να είσαι πάντα καλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: