Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Η τέχνη της απόσταξης στα Τρίκαλα

Άρχισε πριν λίγες μέρες η νέα αποστακτική περίοδος και στην περιοχή μας λειτουργούν όπως κάθε χρόνο τα παραδοσιακά αποστακτήρια για την παρασκευή τσίπουρου, των συγχωριανών μας Καναλίδη Γιώργου, Συκούδη Ζήση και Τσουμάνη Γιάννη, οι οποίοι έχουν μετατρέψει την εμπειρία και γνώση (που πάει αρκετά πίσω στο βάθος του χρόνου), σε σύγχρονες μονάδες απόσταξης, που παράγουν τσίπουρο και αποστάγματα υψηλής ποιότητας και απόλυτης ασφάλειας.

Από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι και σήμερα η τέχνη της απόσταξης περνά από γενιά σε γενιά χαρίζοντας απόλαυση στις αισθήσεις. Το τσίπουρο ταυτίζεται με την Ελληνική ψυχή και την καλή παρέα.

Στα αποστακτήρια κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο οι παραγωγοί βράζουν τα τσίπουρα και αξίζει ο επισκέπτης την εποχή αυτή να επισκεφτεί τα καζάνια και να γευτεί την φιλοξενία των ιδιοκτητών, τους μεζέδες και το πολύ καλό τσίπουρο που τρέχει σταλαγματιά - σταλαγματιά από το στόμιο του καζανιού. 

Τα καζάνια καίνε μέρα - νύχτα, με τους παραγωγούς να έρχονται με τη σειρά, αφού η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Μάλιστα, εκτός από την απόσταξη, πραγματοποιούνται καθημερινά φαγοπότια και γλέντια στο χώρο των αποστακτηρίων.

Εμείς ξεκινήσαμε τις επισκέψεις στα αποστακτήρια των συγχωριανών μας.
Πρώτος σταθμός λοιπόν σήμερα Παρασκευή, το αποστακτήριο της οικογένειας Kαναλίδη, απ' όπου σας παρουσιάζουμε μερικές εικόνες.


 Τις επόμενες μέρες επισκέψεις και παρουσίαση των αποστακτηρίων του Ζήση Συκούδη και του Γιάννη Τσουμάνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: