Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ώρα για πάτημα σταφυλιών

Για την παραγωγή του κρασιού, ο τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών αποτελούσαν πάντα γνώριμες δραστηριότητες, που μένουν αναλλοίωτες εδώ και χιλιάδες χρόνια, για τους κατοίκους της επαρχίας.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια, ελάχιστοι συγχωριανοί μας έχουν πια αμπέλια. Οι περισσότεροι αγοράζουν σταφύλια και όλοι τα “πατάνε” με δύο τρόπους.
Ο πρώτος είναι με τα πόδια, φορώντας πάντα καθαρές, καινούργιες πλαστικές μπότες. Ο δεύτερος, που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, γίνεται με χειροκίνητο ή ηλεκτροκίνητο μηχάνημα. Το βέβαιο είναι πως τα κρασιά όλα γίνονται με την ίδια διαδικασία.

Πριν λίγες μέρες οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Τρικάλων στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους, επισκέφθηκαν συνοδεία των Νηπιαγωγών τους και αρκετών γονέων, την αυλή του κ. Σωκράτη Κυτούδη, όπου παρακολούθησαν το πάτημα των σταφυλιών και συμμετείχαν σ' αυτό μέσα σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού. 
Βέβαια ξεναγήθηκαν και στους άλλους χώρους όπως στο χώρο με τους φασιανούς και τα άλλα ζωάκια.

Τα παιδιά θα γνωρίσουν κι άλλες τέτοιες εμπειρίες, θα γευτούν κι άλλες τέτοιες χαρές και θα γεμίσουν συναισθήματα που προσφέρει ο κόσμος της φύσης.







Δεν υπάρχουν σχόλια: