Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ ΣΤΟ ΓΕΛ ΠΛΑΤΕΟΣ

Μία μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν οι μαθητές της Β τάξης του ΓΕΛ Πλατέος την Τρίτη, 23 Απριλίου 2013. Συγκεκριμένα επισκέφτηκε το σχολείο τους και συζήτησε μαζί τους ο καταξιωμένος συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ύστερα από πρόσκληση των μαθητών της Β τάξης, της φιλολόγου κυρίας Γιάγκα Σοφίας και του διευθυντή του ΓΕΛ Πλατέος, κυρίου Θεοδωρακόπουλου Πρόδρομου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. 

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953 και σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε σε εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, έγραψε σενάρια για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και το σενάριο για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Όλα είναι δρόμος" σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη. Διεύθυνε την εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" και τα περιοδικά "Θ-97" (Βραβείο Ιπεκτσί), "Τάμαριξ" και "Χίλια Δέντρα". Διετέλεσε διευθυντής του καλλιτεχνικού περιοδικού "Πανσέληνος" της "Κυριακάτικης Mακεδoνίας" που τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό βραβείο European Newspaperdesign Awards 2000. Η συλλογή διηγημάτων του "Η Στενωπός των υφασμάτων" τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος το 1993. Συνεργάστηκε επί δύο χρόνια με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. 

Εργογραφία: 
- "Μάτι φώσφορο, κουμάντο γερό", διηγήματα. Θεσσαλονίκη, Ιανός, 1989. Αθήνα, Καστανιώτης, 1992. 
- "Η ψίχα της μεταλαβιάς", διηγήματα. Θεσσαλονίκη, Τραμ, 1990. 
- "Η στενωπός των υφασμάτων", διηγήματα. Αθήνα, Καστανιώτης, 1992.
- "Πάλι κεντάει ο στρατηγός", διηγήματα. Αθήνα, Καστανιώτης, 1996. 
- "Ακριανή λωρίδα. Η ψίχα της μεταλαβιάς", διηγήματα. Αθήνα, Καστανιώτης, 1998. 
- "Γερνάω επιτυχώς", μυθιστόρημα, Αθήνα, Κέδρος, 2000.
- "Ουζερί Τσιτσάνης", μυθιστόρημα, Αθήνα, Κέδρος, 2001.
- "Επί ψύλλου κρεμάμενος", Αθήνα, Κέδρος, 2003.
- "Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου", μυθιστόρημα, Αθήνα, Κέδρος, 2006.
- "Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας", μυθιστόρημα, Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, 2008.
- "Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος", Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, 2009.
- "Περιπολών περί πολλών τυρβάζω", Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη, 2011. 



Ο κύριος Σκαμπαρδώνης κυριολεκτικά γοήτευσε τους μαθητές με το μεστό αλλά και ανεπιτήδευτο λόγο του .Μίλησαν για τη λογοτεχνία, τη δημοσιογραφία, την ιστορία ,την οικονομική κρίση…αλλά και για το ποδόσφαιρο .Ο συγγραφέας, με το χαρακτηριστικό χιούμορ του, «κέρδισε» τους μαθητές και μετέδωσε μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας μας.

Στο τέλος είπε ότι πιστεύει στη νέα γενιά και ζήτησε συγνώμη ,εκ μέρους της δικής του γενιάς, για την κατάσταση της χώρας μας .Η συμμετοχή και η ανταπόκριση των μαθητών έδειξαν πόσο διψούν τα νέα παιδιά για ουσιαστικό λόγο, κυρίως αν αυτός προέρχεται από ανθρώπους του πνεύματος ,όπως είναι ο κύριος Γ. Σκαμπαρδώνης .

Δεν υπάρχουν σχόλια: