Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Διαγωνισμός ποίησης στην Μελίκη

O Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων, υπό την αιγίδα του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, προκηρύσσει τον 1ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό «Σωτήρης Περτσιούνης», με θέμα: «Η θυσία του άμαχου πληθυσμού».
Θεματικό μοτίβο του Διαγωνισμού είναι η άγνωστη ιστορία της σφαγής άμαχου πληθυσμού το 1878 και η αυτοθυσία επτά Βλάχων ηρωίδων γυναικών που πήδηξαν από τον βράχο του Γαλακτού κοντά στη Μονή των Αγίων Πάντων στα Πιέρια Όρη, προκειμένου να γλιτώσουν από το ατίμασμα και το μαχαίρι των Τούρκων.

Κατά τις πηγές, τον Μάρτιο του 1878, με την υποχώρηση της Επανάστασης κατά των Τούρκων, άγνωστος αριθμός αμάχων βρήκαν το θάνατο εντός των χωριών τους αλλά και στο ευρύτερο δάσος της Μονής Αγίων Πάντων, όπου είχαν καταφύγει από τα επαναστατημένα χωριά Κολινδρός, Μελίκη, Παλατίτσια, Νεόκαστρο, Πρόδρομος, Μπάρμπες Κούτλες (Βεργίνα) κ.ά. Η αυτοθυσία των επτά γυναικών στο Γαλακτό ήταν μια πράξη ανάλογης σπουδαιότητας με αυτή του Ζαλόγγου το 1803 και της Νάουσας το 1822, που έμεινε ωστόσο άγνωστη στο ευρύ κοινό της χώρας. Ήδη με αξιέπαινες ενέργειες του Συλλόγου των Βλάχων της Βέροιας και απόφαση του Δήμου Βεροίας, το 2011 έγινε η μετονομασία μιας οδού της πόλεως σε «οδό ΒΛΑΧΩΝ ΗΡΩΙΔΩΝ - ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ 1878».

Συνοπτικές πληροφορίες για την Επανάσταση του 1878 στην Κεντροδυτική Μακεδονία μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link από το κείμενο του Δικηγόρου Αθανάσιου Στυλίδη, Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων και Φίλων Παλατιτσίων.

http://www.santatsormik.gr/history-laography/palatitsia/historical/42-thysiapaliokastou

Έχοντας λάβει γνώση των προαναφερθέντων ιστορικών γεγονότων και χωρίς να δεσμεύεστε από αυτά, γράψτε για τα συναισθήματα, που γεννήθηκαν μέσα σας και ξεδιπλώστε ελεύθερα τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας. Σκοπός του διαγωνισμού δεν είναι μόνο η διάκριση αλλά και η επιβεβαίωση πως η λογοτεχνία όχι μόνο μπορεί να συγκεράζεται με την ιστορία αλλά και συχνά να βοηθάει στην περαιτέρω ανάδειξη των άγνωστων πτυχών της.

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1. Το θέμα του διαγωνισμού είναι «Η θυσία του άμαχου πληθυσμού».
2. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε δύο κατηγορίες:
α. Ενηλίκων
β. Μαθητών (Γυμνασίου – Λυκείου)
3. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι απανταχού Έλληνες ή γενικά οι ομιλούντες την ελληνική γλώσσα.
4. Έκταση των έργων : Το κάθε ποίημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30 στίχους.
5. Κάθε συγγραφέας μπορεί να υποβάλει στον διαγωνισμό μόνο ένα έργο.
6. Τα έργα υποβάλλονται σε πέντε (5) δακτυλογραφημένα αντίτυπα, με ψευδώνυμο στο κάτω δεξιά μέρος της σελίδας. Το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνο και η διεύθυνση του δημιουργού θα αναγράφονται σε μικρό κλειστό φάκελο, στο εξωτερικό του οποίου θα υπάρχει μόνο το ψευδώνυμο.
7. Η κρίση των έργων θα γίνει από πενταμελή Κριτική Επιτροπή, η οποία θα οριστεί από τον Λαογραφικό Όμιλο Μελίκης και Περιχώρων.
8. Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό θα πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικώς, σε κλειστό φάκελο, στον οποίο θα πρέπει εξωτερικά να αναγράφεται η κατηγορία της συμμετοχής (Κατηγορία: Ενήλικες ή Κατηγορία: Μαθητές)
9. Τελευταία ημερομηνία υποβολής έργων στον διαγωνισμό ορίζεται η 5η Απριλίου 2013 (σφραγίδα ταχυδρομείου).
10. Για κάθε κατηγορία διαγωνιζομένων θα δοθούν 3 Βραβεία και 3 Έπαινοι, ενώ αν κριθεί αναγκαίο θα δοθούν και τιμητικές διακρίσεις.
Η απονομή των διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση τον Μάιο του 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μελίκης Ημαθίας (πρώην Δημαρχείο).
Τα έργα θα σταλούν με απλό ταχυδρομείο στη διεύθυνση:
Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων
Κεντρικής, Μελίκη Ημαθίας
ΤΚ 59031

Υπενθυμίζεται ότι τα βραβεία παραλαμβάνονται και δεν αποστέλλονται! (Εκτός αν υπάρχει εκπρόσωπος του διακριθέντα).
Διευκρινήσεις για τον Διαγωνισμό στο Τηλέφωνο 23310-81777 Δευτέρα και Τετάρτη από 08:00 – 9:30 μ.μ

Δεν υπάρχουν σχόλια: