Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Η τέχνη της απόσταξης στα Τρίκαλα

Άρχισε πριν λίγες μέρες η νέα αποστακτική περίοδος και στην περιοχή μας λειτουργούν όπως κάθε χρόνο τα παραδοσιακά αποστακτήρια για την παρασκευή τσίπουρου, των συγχωριανών μας Καναλίδη Γιώργου, Συκούδη Ζήση και Τσουμάνη Γιάννη, οι οποίοι έχουν μετατρέψει την εμπειρία και γνώση (που πάει αρκετά πίσω στο βάθος του χρόνου), σε σύγχρονες μονάδες απόσταξης, που παράγουν τσίπουρο υψηλής ποιότητας.

Στα αποστακτήρια κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο οι παραγωγοί βράζουν τα τσίπουρα και αξίζει ο επισκέπτης την εποχή αυτή να επισκεφτεί τα καζάνια και να γευτεί την φιλοξενία των ιδιοκτητών, τους μεζέδες και το πολύ καλό τσίπουρο που τρέχει σταλαγματιά - σταλαγματιά από το στόμιο του καζανιού. 

Τα καζάνια καίνε μέρα - νύχτα, με τους παραγωγούς να έρχονται με τη σειρά, αφού η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Μάλιστα, εκτός από την απόσταξη, πραγματοποιούνται καθημερινά φαγοπότια και γλέντια στο χώρο των αποστακτηρίων.

Εικόνες από επίσκεψή μας στα αποστακτήρια της οικογένειας Καναλίδη




Τις επόμενες μέρες επισκέψεις και παρουσίαση των αποστακτηρίων του Ζήση Συκούδη και του Γιάννη Τσουμάνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: