Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Αδέσποτα σκυλιά: πρόβλημα για την ασφάλεια των πολιτών και σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, αλλά και ζήτημα ανθρωπιάς και στοίχημα πολιτισμού

Περιφέρονται πεινασμένα και εξαθλιωμένα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δρόμο και πλατεία του χωριού. 
Πληθαίνουν τα αδέσποτα σκυλιά στο χωριό μας, πληθαίνουν καθημερινά και οι διαμαρτυρίες πολιτών, που ζητούν κάποιου είδους παρέμβαση από τους αρμόδιους. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει να δοθεί λύση. Γιατί όσο και αν βρίσκει κανείς συμπαθή τα αδέσποτα σκυλιά, δεν παύει να προβληματίζεται αν είναι επιθετικά ή αν είναι φορείς μολύνσεων και ασθενειών. 

Τι προβλέπει ο νόμος; τι προβλέπουν οι δημοτικοί κανονισμοί; Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να κάνουν κάτι για το θέμα πριν να είναι αργά. Άλλωστε ο πολιτισμός μιας κοινωνίας και ενός δήμου δεν φαίνεται μόνο από τα όποια έργα γίνονται, αλλά και από την μέριμνα που λαμβάνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Κι εμείς όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το σκυλί δεν είναι ένα παιχνίδι που παίρνουμε και μόλις το βαρεθούμε το παρατάμε στο δρόμο.

Και φυσικά η απόκτηση και διατήρηση ενός σκύλου είναι θέμα που απαιτεί προηγουμένως αρκετή σκέψη, ο σκύλος θέλει φροντίδα, όποιοι λοιπόν δεν είναι σε θέση να την προσφέρουν, ας μην το αποτολμήσουν, γιατί η όποια επιπόλαιη και άστοχη σκέψη και η «ασυνειδησία», είναι πολύ πιθανό «την επαύριον», να μεγεθύνει το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων . . .

Δεν υπάρχουν σχόλια: