Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Γιορτάζει στις 5 Μαϊου ο Ιερός Ναός Αγίου Εφραίμ


ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ
ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
Πρόγραμμα Εορτής
Παρασκευή 4 Μαϊου
Ώρα: 7.00 μ.μ
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός Λιτάνευσης της Ιερής Εικόνας του Αγίου Εφραίμ Νέας Μάκρης

Σάββατο 5 Μαϊου
Ώρα: 8.00 μ.μ
Όρθος, πανηγυρικό Ιερατικό Συλειτουργικό
μετ' αρτοκλασίας
Το εξωκλήσι του Αγίου στην ενορία μας εγκαινιάστηκε στις 23 Μάιου του 2005 από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης κ, Καμπανίας κ. Παντελεήμονος
Η Αγιοποίηση του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Εφραίμ έγινε στις 5 Μάιου του 2011.


Ο Άγιος και Μεγαλομάρτυρας Εφραίμ γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1384 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας από πολύτεκνους γονείς και είχε 7 αδέλφια και το βαφτιστικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Μορφής. Σε ηλικία 14 χρόνων, το 1398 με την προτροπή της μητέρας του για να αποφύγει το παιδομάζωμα και την υποχρεωτική στράτευση από τους Τούρκους πήγε στο Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όρος των Αμώμων της Αττικής, πρώτα ως μοναχός και μετά ως Ιερέας.
Το 1416 οι Τούρκοι εισέβαλαν και λεηλάτησαν την Αττική και ανάγκασαν τον Δούκα των Αθηνών να δηλώσει υποταγή στον Σουλτάνο. Το 1424 οι Τούρκοι εισέβαλαν βιαίως στην Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και έσφαξαν όλους τους Πατέρες της Μονής. Ο Άγιος απουσίαζε στην σπηλιά του πάνω στο βουνό για προσευχή και μόλις επέστρεψε, αντίκρισε τα πτώματα των Πατέρων και αφού τους έθαψε, θρήνησε γοερώς.
Τον επόμενο χρόνο, την 14η Σεπτεμβρίου 1425 επανήλθαν οι βάρβαροι και βρήκαν τον Άγιο. Τον συνέλαβαν και τον βασάνιζαν για 8 μήνες όπως έκαναν και σε άλλους πολλούς αγίους. Τέλος τον κρέμασαν ανάποδα από μία παλαιά μουριά που υπήρχε στον περίβολο του μοναστηριού και τον τρύπησαν με ένα μεγάλο ξύλο αναμμένο στην κοιλιά στην περιοχή του αφαλού, μετά τον κάρφωσαν στο δέντρο με μεγάλα σουβλερά γύφτικα καρφιά.
Ο Άγιος καιγόμενος συνέχισε να προσεύχεται.. και τελείωσε μαρτυρικώς την ζωή του από τους Τούρκους στις 5 Μάιου 1426, ώρα 9 το πρωί... Κοιμήθηκε σε ηλικία 42 ετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: