Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Δωρεά οργάνων και ζωής για 7 ασθενείς από 18χρονη Δραμινή


Δώρο ζωής για επτά ανθρώπους είναι τα μοσχεύματα μιας 18χρονης από τη Δράμα η οποία σκοτώθηκε σε τροχαίο. Η άτυχη κοπέλα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Καβάλας και, όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή, η οικογένειά της, δείχνοντας μεγαλείο ψυχής, αποφάσισε να χαρίσει τα όργανά της. Η δωρεά ήταν ότι πιο πολύτιμο για τους επτά ασθενείς από την Ελλάδα και την Ιταλία οι οποίοι περίμεναν το σωτήριο μόσχευμα για να συνεχίσουν να ζουν....


Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση της οικογένειας να προχωρήσει σ' αυτήν την αξιοθαύμαστη πράξη κοινωνικής ευαισθησίας, τη δωρεά των οργάνων, κινητοποιήθηκαν γιατροί από τη Θεσσαλονίκη και το Μιλάνο και στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για τη λήψη των οργάνων που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε χτες το πρωί.

Το ήπαρ της νεαρής μεταμοσχεύτηκε χτες σε ένα 45χρονο από τη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος έπασχε εδώ και περίπου 10 χρόνια από κίρρωση. «Η χειρουργική επέμβαση ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα. Ο ασθενής είχε χειροτερέψει το τελευταίο διάστημα καθώς είχε εμφανίσει και καρκίνο ήπατος, οπότε δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια», ανέφερε ο χειρουργός μεταμοσχεύσεων στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής Ιωάννης Φούζας.

Στο Ιπποκράτειο επρόκειτο να ξεκινήσει χτες το βράδυ και η μεταμόσχευση του ενός νεφρού της νεαρής σε έναν από τους δυο υποψήφιους λήπτες οι οποίοι υποβάλλονταν χτες στις ειδικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος για να δεχτεί το μόσχευμα.

Το δεύτερο νεφρό δόθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας προκειμένου να μεταμοσχευτεί σε νεφροπαθή. Η καρδιά της άτυχης κοπέλας θα χτυπά στο στέρνο μιας 48χρονης η οποία ταλαιπωρούνταν από σοβαρά καρδιακά προβλήματα και επρόκειτο να λάβει το μόσχευμα στο Ωνάσειο.

Οι πνεύμονες παραλήφθηκαν από ομάδα γιατρών νοσοκομείου του Μιλάνου όπου θα γίνει η μεταμόσχευση σε ασθενή, δεδομένου ότι στη χώρα μας τα μοσχεύματα αυτά δεν αξιοποιούνται ακόμη.

Οι κερατοειδείς της νεαρής φυλάσσονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στην τράπεζα φύλαξης, προκειμένου να μεταμοσχευτούν σε ασθενείς με προβλήματα όρασης που περιμένουν να σωθούν λαμβάνοντας συμβατό μόσχευμα.

Πηγή: http://paraplanitikos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: