Στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού εθνικού μητρώου εθελοντών αιμοδοτών. Πρόκειται για μία προσπάθεια του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ)
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
ttp://www.makthes.gr/
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Στόχος είναι η καλύτερη οργάνωση και η αποδοτικότερη λειτουργία των συλλόγων και των φορέων του εθελοντικού κινήματος αιμοδοσίας.
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο ενημερωτικές συναντήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ το ηλεκτρονικό μητρώο αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά το καλοκαίρι του 2015. Εφόσον λειτουργήσει, κάθε αιμοδότης θα έχει τον δικό του προσωπικό αριθμό μητρώου, δεν θα είναι καταγεγραμμένος σε δύο και τρεις διαφορετικές υπηρεσίες αιμοδοσίας και δεν θα μπορεί να αιμοδοτεί με διαφορετικό όνομα μόνο και μόνο για να πάρει… τιμητική άδεια. Επιπλέον, για πρώτη φορά θα υπάρχει επίσημη καταγραφή για το πόσες φιάλες αίματος είναι συγκεντρωμένες σε κάθε αιμοδοσία και ποιος τις έχει προσφέρει.
«Είναι μία σημαντική προσπάθεια, η οποία, αν υλοποιηθεί, αναμένεται να βάλει τάξη στον χώρο της αιμοδοσίας στη χώρα μας, καθώς θα υπάρχει επίσημη καταγραφή όλων των αιμοδοτών. Καθένας θα αποκτήσει τη δική του ταυτότητα, με προσωπικό αριθμό μητρώου, οπότε οι αρμόδιοι θα γνωρίζουν ανά πάσα
στιγμή ποιος και πόση ποσότητα αίματος έδωσε», εξηγεί στη «Μ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) Χρήστος Πρωτόπαππας.
στιγμή ποιος και πόση ποσότητα αίματος έδωσε», εξηγεί στη «Μ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) Χρήστος Πρωτόπαππας.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπει φρένο σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα σήμερα, όπως ένας αιμοδότης να δίνει αίμα σε διαφορετικές υπηρεσίες αιμοδοσίας και να είναι καταγεγραμμένος και στις δύο, ενώ θα υπάρχει ταυτοποίηση κάθε αιμοδότη, συνεπώς θα αποφεύγονται παρατράγουδα, όπως να δίνει κάποιος αίμα με άλλο όνομα.
«Σταδιακά θα καταργηθούν τα βιβλία που χρησιμοποιούνται σε πολλές υπηρεσίες αιμοδοσίας, ενώ θα γνωρίζουμε πόσες φιάλες από κάθε τύπο αίματος έχουμε ως χώρα. Επιπλέον, κάθε σύλλογος αιμοδοτών θα μπορεί να έχει πρόσβαση στη δική του συλλογή και διακίνηση αιμάτων», τονίζει ο κ. Πρωτόπαππας.
Ελλείψεις εν μέσω καλοκαιριού
Σύμφωνα με τον ίδιο, προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα ελλείψεων σε αίμα, αν και ήδη έχουμε μπει στον Ιούλιο. Άλλωστε, οι ελλείψεις είναι μεγάλες κυρίως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, καθώς αυτήν την περίοδο οι περισσότεροι εγκαταλείπουν τις μεγαλουπόλεις με θερινή άδεια. Ταυτόχρονα μειώνεται και ο αριθμός των χειρουργείων, με συνέπεια τη συλλογή λιγότερων ποσοτήτων αίματος σε σύγκριση με τον υπόλοιπο χρόνο. Κύρια θύματα της έλλειψης αυτής είναι οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και λευχαιμία, οι αιμορροφιλικοί, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.
«Αυτό που μας ανησυχεί φέτος είναι το γεγονός ότι οι οδηγοί των ασθενοφόρων στα νοσοκομεία εντάχθηκαν στο ΕΚΑΒ και πλέον δυσκολεύει η κατάσταση για τις υπηρεσίες αιμοδοσίας, καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί βοηθούσαν σημαντικά στη μεταφορά του αίματος. Επίσης, οι ελλείψεις προσωπικού φρενάρουν και τις εξωτερικές αιμοληψίες», επισημαίνει ο κ. Πρωτόπαπας.
Παράλληλα, τονίζει ότι η πολιτεία ποτέ δεν είχε οργανωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας και βέβαια δεν δείχνει καμία διάθεση να συνδράμει στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.
Η ΠΟΣΕΑ και οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών σε όλη την Ελλάδα, που είναι μέλη της, αγωνίζονται καθημερινά με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, για να καταστεί η χώρα αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα. Στην κατεύθυνση αυτή επιζητά και επιτυγχάνει συνεργασίες και κοινές δράσεις με άλλες εθελοντικές οργανώσεις, με συνδικαλιστικούς φορείς, με την τοπική αυτοδιοίκηση, με πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς.
ttp://www.makthes.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου