Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ποιοι αγρότες χάνουν τις επιδοτήσεις με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

Η νέα (ΚΑΠ) Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο 2014-2020, προβλέπει τον αποκλεισμό από τις άμεσες ενισχύσεις (επιδοτήσεις) για αγρότες που δεν είναι ενεργοί ενώ θα ισχύσουν οριζόντιες περικοπές της τελευταίας στιγμής για όλους.
Σημαντική αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη ΚΑΠ είναι ότι οι νέοι αγρότες, εώς 40 ετών θα λάβουν πρόσθετες ενισχύσεις Συγκεκριμένα προνομιακή υποστήριξη θα έχουν οι νέοι ηλικιακά αγρότες στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), καθώς προβλέπεται επιδότηση πρώτης εγκατάστασης έως και 70000 ευρώ, αλλά και μια ειδική συμπληρωματική ενίσχυση για τα πρώτα πέντε χρόνια δραστηριότητάς τους πέραν αυτών που αφορούν όλους τους γεωργούς.

Όσο αφορά τον αποκλεισμό των μη ενεργών αγροτών αφορά τους ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων οι οποίοι έχουν αποσυρθεί από την παραγωγή και δεν τις καλλιεργούν. Βασικός σκοπός της αλλαγής αυτής που φέρνει η νέα αγροτική πολιτική της ΕΕ είναι η καθιέρωση του ορισμού του «ενεργού γεωργού». Η Κομισιόν θεσπίζει πλαφόν το 5% του εισοδήματος να προέρχεται από αγροτικές δραστηριότητες αλλά παρέχεται η δυνατότητα άσκησης πολιτικής για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού από το κάθε κράτος –μέλος. Επίσης, επιβάλλεται οριζόντια μείωση των άμεσων ενισχύσεων σε όλους τους παραγωγούς κατά 4% για δημιουργία αποθεματικού κρίσης.

1 σχόλιο:

Nikos Lioliopoulos είπε...

πολυ σωστο μετρο. Ουτε ενα ευρω σε μη αγροτες