Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013: Γιορτή Σποράς Παραδοσιακών Ποικιλιών στα Τρίκαλα σε Συνεργασία με το Πελίτι

Από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά για να μην χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα…

Με αφορμή αυτή τη φιλοσοφία και με προτροπή της συγχωριανής μας Σοφίας Τσενεκίδου του Ευθυμίου, θα διοργανωθεί στα Τρίκαλα μια γιορτή σποράς παραδοσιακών ποικιλιών σε συνεργασία με το Πελίτι. 

Στη γιορτή αυτή είστε καλεσμένοι όλοι!! Είναι μια εκδήλωσή αγάπης με σκοπό να μάθουν όλοι την σημασία της διατήρησης των παραδοσιακών ποικιλιών και να συμμετάσχουν στην δημιουργία ενός σπορείου παραδοσιακών ποικιλιών, που θα αναλάβουν να φροντίζουν τα παιδιά. 
Όταν τα φυτά θα μεγαλώσουν θα γίνει ένα δεύτερο κάλεσμα έτσι ώστε να μοιραστούν στους μαθητές και σε όλους όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν φυτά από τα οποία μπορούν να κρατήσουν σπόρο και να φυτέψουν ξανά την επόμενη χρονιά.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα αναρτηθούν στις ερχόμενες μέρες στο blog μας.


Φιλοσοφικό υπόβαθρο του "Πελίτι"

Το Πελίτι είναι ένας μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που απαρτίζεται από εθελοντές ιδιώτες με σκοπό την διάσωση παραδοσιακών ποικιλιών φυτών. Στόχος του είναι οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να έχουν αυτάρκεια στην τροφή όπως είχαν όλες οι γενιές μέχρι σήμερα και ο πλανήτης μας να διατηρήσει την βιοποικιλότητά του που είναι σημαντική για την ισορροπία του.

Οι πολυεθνικές εταιρίες προσπαθούν να αλλάξουν την νομοθεσία για τους σπόρους και σε ένα μεγάλο ποσοστό το καταφέρνουν. Πιέζουν κυβερνήσεις και επιβάλουν μέσω αυτών νομοθεσίες που οδηγούν τους γεωργούς στα υβρίδια και στα μεταλλαγμένα. Στην Γαλλία πρόσφατα προσπάθησαν να περάσουν νομοθεσία που δεν επέτρεπε στους αγρότες να σπέρνουν στα χωράφια τους, τους δικούς τους σπόρους με την δικαιολογία ότι δεν είναι ελεγμένοι και πιστοποιημένοι, στην Ινδία πλάσαραν μεταλλαγμένους σπόρους και οδήγησαν τους αγρότες στην χρεωκοπία, στον Καναδά όλη η γη είναι μολυσμένη από σπορές μεταλλαγμένων. Η Ευρώπη αντιστέκεται ακόμα στα μεταλλαγμένα αλλά δεν μπορεί ένα κράτος μέλος να εξάγει σε ένα άλλο ένα προϊόν που δεν προέρχεται από πιστοποιημένο σπόρο. Η διαδικασία πιστοποίησης σπόρων είναι χρονοβόρα και έχει μεγάλο κόστος γεγονός που συμβάλει στην εξαφάνιση της βιοποικιλότητας.

Εμείς σαν καταναλωτές κάθε μέρα ψηφίζουμε με το πιρούνι μας. Σημασία δεν έχει μόνο η εμφάνιση ενός προϊόντος. Οι παραδοσιακές ποικιλίες αποκτούν ανθεκτικότητα στις συνθήκες της περιοχής που μεγαλώνουν, είναι πλούσιες γευστικά και επιτρέπουν στους καλλιεργητές κρατώντας τους σπόρους τους να τις καλλιεργούν για μια ζωή. Ας επιτρέψουμε στα παιδιά μας να έχουν όλες τις ευκαιρίες που είχαμε εμείς και ας ψηφίσουμε με το πιρούνι μας από εδώ και πέρα για να μην μας επιβάλουν άλλοι τα ΘΕΛΩ ΜΑΣ…

 Περισσότερες πληροφορίες για το Πελίτι στην ιστοσελίδα: www.peliti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: